Durerile de burta sunt ceva comun pentru copii, in special pentru copiii de scoala. Ele pot fi determinate de stres si anxietate, constipatie sau alergii alimentare.
Iata, asadar, care sunt principalele cauze ale durerilor de burta la copii, explicate de medicii pediatri.
Constipatia da dureri de burta
Pediatrii spun ca 98% dintre copiii care se prezinta la doctor cu dureri de burta prezinta constipatie severa. Intestinul lor e plin de fecale ce trebuie eliminate pentru a se elibera de tensiunea de la nivelul intestinului. In aceste cazuri este nevoie de laxative, dar si de o alimentatie care sa contina fibre. Constipatia este un fenomen frecvent in randul elevilor din cauza faptului ca toaletele din scoala nu sunt bine igienizate, iar copiii sunt invatati de acasa sa se abtina pana cand ajung la toaleta proprie. Iar aceasta practica “invata” intestinul sa se “abtina” mai mult decat este nevoie.
Citeste si: Durere de burta la copii! Totul despre durerile abdominale. Ce trebuie sa stie parintii
Anxietatea se poate transforma in dureri de burta
Evenimente din familie precum divortul parintilor sau decesul unei rude pot deregla tranzitul intestinal prin instalarea anxietatii. De asemenea, anxietatea poate fi intalnita in randul copiilor care merg pentru prima data la scoala, gradinita, cresa etc. Pentru a rezolva problema, ar trebui eliminate din alimentatie glutenul si lactatele si, mai ales, ar trebui diminuati factorii de stres. Factorii de stres se pot reduce prin exercitii fizice, joaca si multa, multa dragoste.
Te mai poate interesa si: Cauze ale durerii in jurul buricului. Cele mai frecvente afectiuni care au ca simptom durerea ombilicala
Alergiile la alimente se pot depista prin durerile de burta
Daca au fost eliminate din lista potentialelor cauze constipatia si anxietatea, atunci ar trebui luata in calcul posibilitatea existentei unei alergii la anumite alimente. Alte simptome, pe langa durerile de burta sunt curgerea nasului, stranut, umflarea buzelor, urticarie, fenomene care apar in maximum doua ore de la expunerea la alimentul respectiv. Alergiile alimentare se desfasoara dupa un anumit tipar, asa ca, daca depistezi ca elementele mentionate mai sus se repeta de fiecare daca cand copilul mananca un aliment, ar fi bine sa ceri sfatul medicului. Exista riscul ca dupa o expunere prelungita la un anumit aliment, reactiile sa se agraveze.
Nu rata nici: Colici bebelusi. Ghid complet pentru parinti. Ce sunt, cat dureaza. Cum alini bebelusul cand are colici
Imagine de tookapic de la Pixabay
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua