Vrei sa discuti cu copilul despre sex! Iata 7 lucruri pe care trebuie sa le stii - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Vrei sa discuti cu copilul despre sex! Iata 7 lucruri pe care trebuie sa le stii

4. Aveti grija la tonul folosit

Daca copilul incepe sa fie deranjat de discutie sau chiar ridica vocea, nu-i raspundeti cu aceeasi moneda. Daca vrea sa plece, lasati-l sa o faca. Copiii sunt receptivi la discutiile cu parintii atat timp cat acestea nu par a fi predici.

 

 

5. Fiti onesti in ceea ce priveste sexualitatea

Nu ocoliti discutiile despre sexualitate. Copiii trebuie sa stie ce inseamna sa fii gay, bisexual, transexual sau heterosexual. Trebuie sa stiti daca fiul sau fiica voastra are inclinatii catre altceva decat considerati voi „normal”. Il puteti sfatui sa fie sincer cu voi si mai ales cu el in ceea ce priveste preferintele sexuale.

 

 

6. Vorbiti deschis despre riscurile vietii sexuale

Daca este pregatit sa faca sex, copilul vostru trebuie sa fie pregatit si pentru riscurile la care se expune. Daca le stie s-ar putea sa nu mai fie tentat sa se arunce cu capul inainte fara sa se gandeasca la consecinte. Explicati-i cat de important este sexul protejat si ce pericole il pandesc: boli cu transmitere sexuala, sarcina nedorita etc. De asemenea, copiii trebuie sa stie ca nu este in regula ca cineva sa-i preseze sa faca sex, daca ei nu se simt pregatiti pentru asta. Ei trebuie sa stie, totodata, ca daca colegii lor se lauda ca au facut sex, asta nu e neaparat adevarat. In acelasi timp, nu transformati sexul in bau-bau. Cu totii ne dorim ca copiii nostri sa ramana virgini cat mai mult timp, insa ei trebuie sa stie ca a face sex este ceva normal, placut, atat timp cat au alaturi persoana potrivita si sunt pregatiti sa-si asume si responsabilitatile pe care le implica inceperea vietii sexuale.

 

 

7. Ascultati-le punctul de vedere si lasati-i sa puna intrebari

Nu le lasati impresia copiilor ca sunteti profesorul care le preda o lectie. E vorba, totusi, de o discutie, nu de un monolog. Incurajati-va copiii sa-si exprime punctul de vedere si sa puna intrebari (la care trebuie sa raspundeti neaparat, cu sinceritate, indiferent cat v-ar fi de greu). Daca nu sunteti onesti cu ei, nu va asteptati ca ei sa fie onesti cu voi. Nu depasiti insa masura. Raspundeti strict la ce ati fost intrebat, nu incepeti sa povestiti cum erati in tinerete daca fiul/fiica voastra nu v-a cerut-o. Discutia va deveni stanjenitoare si chiar plicitisoare si nu-si va mai dori sa o repete.

 

Foto: dreamstime.com

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 14/06/2013