Discutia despre sex si sexualitate poate fi cea mai importanta discutie pe care o vei avea vreodata cu copilul tau! „Marea discutie serioasa” despre sex ar trebui sa aiba loc destul de devreme (specialistii recomanda in jurul aniversarii a 8 ani), dar nu este niciodata prea tarziu. Mici idei despre ce inseamna o relatie sexuala pot fi aruncate printre vorbe cu ceva timp inainte si ii pot da copilului o viziune sanatoasa, pozitiva, respectuoasa despre intimitatea umana si care nu va fi zdruncinata de mizeriile pe care le va auzi din media sau din grupul sau de amici. Si daca sunteti in stare sa discutati impreuna in familie, direct si deschis, despre cel mai intim si delicat subiect dintre toate, cu siguranta veti putea discuta oricand orice, fara nicio problema.
Dar toti parintii au nevoie de ajutor pe acest subiect.
Cu totii tindem sa evitam, sa amanam, sa ne simtim un pic jenati si sa fim ezitanti. Recomandarile urmatoare ale psihologilor ce si-au expus experienta de zeci de ani pe aceasta tema pe valueparenting.com au ajutat sute de parinti care au reusit sa aiba discutii speciale si memorabile cu copiii lor.
Sugestia specialistilor este ca momentul la care sa poata incepe marea discutie sa fie in jurul varstei de opt ani. Poti sa incepi si mai devreme, in functie de cat este de dezvoltat si interesat copilul de acest subiect si, desi nu e niciodata prea tarziu, e bine sa adaptezi speechul daca discuti cu un copil mai mare de 8 ani. Aceasta discutie principala ar trebui sa aiba inainte cateva mici discutii pregatitoare si sa fie urmata de alte discutii menite sa dureze tot timpul adolescentei, fiecare adaptata situatiei concrete, personalitatii tale sau varstei copilului.
Teoria specialistilor este ca principalul beneficiu concret al acestor discutii parinte – copil pe tema sexuala este ca ii cresc sansa copilului de a avea relatii afective de succes, pe termen lung, dar si o viata de familie sanatoasa si sigura.
Un copil format cu acest tip de viziune va lua decizii mai bune in fiecare domeniu al vietii sale.
Cand copilul creste este in regula sa vorbesti despre viata sexuala a unui cuplu in cuvinte pozitive de tipul „este grozav”, „este minunat”. Unicul motiv pentru care este bine sa evitam aceeasi abordare cu copiii prea mici este sa ii protejam de relatii sexuale periculoase la varste fragede. Ei trebuie sa creasca cu ideea ca sexul nu este doar mijlocul prin care vin copiii pe lume, ci si ceea ce poate uni si tine impreuna familiile intr-o maniera fericita si bazata pe loialitate.
Lumea in care traim acum este considerabil diferita fata de cea pe care o stiam noi cand eram mici. Actuala cultura sufera mutatii, nu neaparat evolutii. Traim vremuri dure, vulgare, lipsite de rafinament, promiscuitatea sexuala a devenit un pericol real, iar sexul s-a revarsat prea mult asupra copiilor nostri prin informatiile din jur.
In aceasta conjunctura, singurul lucru realist este sa facem tot ce putem ca sa ne protejam copiii si sa prevenim atragerea lor in curentul promiscuitatii periculoase, bazate pe naivitatea lor, care le poate face rau in asa de multe feluri.
Iata 4 prime sfaturi care te pot ajuta:
1. Controleaza informatia preliminara
Nici un parinte realist nu va crede ca el sau ea sunt singurele surse de informatii pe teme sexuale pentru un copil. Media, grupul de prieteni, scoala, toti vor juca un rol mare si mixt in viata copilului. Dar un parinte inarmat cu mesajul corect la momentul potrivit poate preintampina efectul daunator al informatiilor distorsionate primite din alta parte. El poate crea in mintea copilului un punct de referinta pozitiv si un filtru la care el sa revina ca sa verifice ceea ce aude in jur, ca sa isi dea seama si sa diferentieze ce este folositor pentru el de ce este periculos si daunator.
2. Leaga sexul de familie
Scopul tuturor parintilor este sa maximizeze fericirea si starea de bine a copiilor lor si sa isi ajute copiii ca intr-o zi sa aiba propriile lor familii fericite. Sexul este un element important intr-o familie echilibrata si fericita. Este bine ca copilul sa inteleaga ca sexul folosit in scop constructiv va intari o familie si daca e folosit negativ poate distruge familia.
3. Fixeaza-i in minte principiile corecte
Cand in familie se vorbeste cu copilul despre sex ca element important intr-o casnicie, se poate folosi prilejul pentru a-l invata pe copil si despre alte valori la fel de importante dintr-un cuplu: comunicarea onesta, respectul reciproc, sa ai obiective si planuri comune sunt doar cateva elemente pe care copilul le poate invata cu ocazia acestor discutii.
4. Fii realist
Sunt multi parinti care spun ca a vorbi despre sex in termeni frumosi si elogiosi ca element de sudare a unei casnicii inseamna ca nu esti realist. Dar cea mai buna definitie a ce inseamna sa fii realist in discutia pe teme sexuale cu copilul tau este sa fii cu adevarat la curent cu ce se intampla in viata lui si sa vii cu actiuni si mesaje adaptate realitatii, nu cu vorbe din carti sau cu propriile tale pareri despre sexualitate.
Iata 10 ponturi care te pot ajuta sa discuti cu copilul tau orice subiect mai delicat:
- Incepe foarte devreme sa vorbesti orice cu copilul tau.
- Initiaza conversatii cu copilul despre orice tine de lumea lui.
- … chiar si daca e vorba de sex si sexualitate.
- Construieste un mediu deschis comunicarii.
- Spune-i copilului care sunt propriile tale valori.
- Asculta-ti copilul.
- Incearca sa fii cat mai onest poti.
- Ai rabdare cu el.
- Foloseste orice ocazie ca sa discutati zilnic despre orice.
- Discutati in mod repetat despre subiectul delicat
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie