Una dintre cele mai importante competente pe care copilul tau trebuie sa le dezvolte este, fara nici o indoiala, cititul. Cu toate acestea, mai ales in prezent, doar o mica parte dintre copiii si adolescentii de astazi isi mai petrece timpul liber in compania unei carti.
De-a lungul timpului cartile s-au dovedit cele mai bune prietene ale omului, lasandu-l pe acesta sa se adapte la izvorul nesecat de intelepciune ascuns intre copertele lor, nefiind niciodata suparate daca au fost lasate in uitare pe un raft.
De fiecare data l-au intampinat cu paginile deschise pe doritorul avid de cunoastere.
Cel putin in perioada „Epocii de aur” volumele s-au dovedit a fi singura oportunitate de evadare, nu fara risc totusi, din sistemul comunist.
Tocmai de aceea, astazi, multi dintre parinti sunt dezamagiti de faptul ca odraslele lor prefera un joc pe calculator sau un chat cu prietenii unui roman bun. Iar aceasta frustrare are ca rezultat incercarea de a-i obliga pe adolescenti sa „puna mana pe o carte”, acestia din urma, nu dezvolta dragostea de citire, ci asociaza volumele cu pedeapsa.
Cu alte cuvinte, lucrurile in loc sa evolueze degenereaza.
Ramane totusi intrebarea: Cum ii convingem pe copiii nostri sa inceapa sa citeasca?
Iata cateva trucuri eficiente pentru a avea in casa un devorator de literatura:
1) Copilul dumneavoastra trebuie sa aiba acces la carti si la alte materialele scrise
Una dintre cele mai mari greseli pe care o fac adesea parintii nu este legata de lipsa unei biblioteci acasa, ci de faptul ca le ofera copiilor carti care sunt peste nivelul lor intelectual. Aceasta este o eroare capitala care de fapt il indeparteaza pe cel mic de biblioteca. Cel mai bine este sa ii oferiti volume usoare, de recreere astfel incat dorinta lui de lectura sa creasca.
2) Alegeti carti de relaxare, dar dintr-un domeniu de care este interesat copilul dumneavoastra, chiar si carti care contin benzi desenate.
Un astfel de volum ar putea fi lasat intr-un loc unde i-ar sari in ochi celui mic. Asa ii oferiti copilului dumneavoastra si puterea de a alege sau nu sa o rasfoiasca.
3) Faceti-i un abonament la o biblioteca, mai ales daca propria biblioteca are putine carti care ar putea starni interesul copilului.
Orice pusti ar trebui sa aiba un astfel de permis imediat ce a invatat sa buchiseaca primele litere. Mergeti impreuna la biblioteca, explicati-i cum poate sa gaseasca volumele cu subiectele care il preocupa. Incurajati-l sa ia o carte din raft si s-o rasfoaiasca timp de cateva momente. Adolescentii trebuie sa fie invatati cum sa foloseasca sistemul electronic pentru a gasi titlurile sau autorii preferati. Foarte multi parinti fac greseala sa mearga impreuna cu copiii la biblioteca atunci cand sunt grabiti, iar aceasta este o reteta garantata pentru insucces. Cu siguranta ca odrasla dumneavoastra nu va mai pune vreodata piciorul intr-un asemenea asezamant.
Citeste si: 4 sfaturi sa-ti faci copiii sa citeasca
4) Daca este nevoie folositi inclusiv jocurile de la calculator pentru a starni dragostea de lectura.
In cazul in care copilului ii place sa se joace pe computer instalati jocuri care il obliga sa citeasca.
5) Cititul inainte de culcare este un mod foarte bun de a-l obisnui pe cel mic cu lectura.
In timp ce copilul mai vrea sa intarzie culcatul cu cateva momente, oferiti-i o carte. Chiar si dumneavoastra puteti sa-i cititi cateva povesti – atentie insa, poate micutul dumneavostra ar putea refuza sa citeasca singur intrucat pierde cele cateva momente pe care le petreceati impreuna inainte de culcare.
6) In cazul in care absolut toate incercarile dumneavoastra de a dezvolta in copil pasiunea de citit au dat gres ar fi bine sa mergeti cu el/ea la oftalmolog.
Poate ca adversiunea pentru lectura are prea putin de-a face cu cartea ci cu inabilitatea sa de a vedea literele.
Image by Victoria_Borodinova from Pixabay