Scoala Ferdinand nr. 64 – sau imposibilul devenit posibil. Primul “Centru de Resurse pentru Elevi si Parinti”, unic in Romania
“Orice copil instruit e un om daruit societatii” – Nicolae Iorga
Scoala nr. 64 Ferdinand din sectorul 2 al Capitalei a inaugurat joi 9 februarie 2012 “CENTRUL DE RESURSE PENTRU ELEVI SI PARINTI”, o adevarata oaza de bine si armonie pentru familii, parinti, copii, dascali si intregul proces de invatamant. Conceptul acestui centru de resurse este unic in Romania, asa cum unica este si implementarea si darea sa in folosinta in timp record fata de momentul cand proiectul a luat nastere pe hartie, la initiativa a trei dascali inimosi: dna Mihaela Ciho – Inspector Scolar general adjunct al municipiului Bucuresti, dna Mihaela Iacoban – Inspector Scolar pentru implementarea descentralizarii institutionale Inspectoratul Scolar sector 2 si dna Violeta Dascalu, directorul Scolii nr. 64 Ferdinand. Intregul concept a beneficiat de sustinerea neconditionata a Primarului sectorului 2 al Capitalei, dl Neculai Ontanu, care a inteles si crezut in necesitatea demararii unui astfel de proiect generos si unic in tara.
Totul a pornit de la o realitate ingrijoratoare cunoscuta de noi toti dar fata de care putini dascali iau atitudine: indepartarea copiilor de parintii sai de la varste prea fragede. Traim vremuri in care parintii sunt excesiv de ocupati iar copiii descopera de la varste fragede atractivitatea lumii fascinante dar si periculoase a internetului. Parintii vin tarziu acasa, sunt multumiti ca totusi copilul e cuminte in casa la computer, multi nici nu se pricep la net ca sa isi dea seama ce face copilul lor in lumea virtuala si incet incet copiii si parintii lor au din ce in ce mai putine subiecte comune de legatura, conversatie, aspiratii, traind in lumi paralele sub acelasi acoperis. Multi copii si tineri ajung sa fie scapati din mana si parintii dau vina pe scoala, dar e o vina comuna familie-scoli si se bazeaza si pe lipsa insuficienta de comunicare intre parinti si dascali.
CENTRUL DE RESURSE PENTRU ELEVI SI PARINTI din cadrul Scolii nr. 64 Ferdinand isi propune ca macar pentru familiile care au copii in scoli ale sectorului 2 al Capitalei sa ofere un loc deosebit unde parintii pot fi ajutati sa invete sa fie parinti cat mai buni pentru copiii lor, asa cum isi doresc. Un loc unde copiii pot face activitati impreuna cu parintii lor, unde pot practica un sport, impreuna sau separat, unde pot invata si altceva (limbi straine, origami, arte plastice, pictura, etc), unde pot intalni psihologi si consilieri pe care ii pot consulta atunci cand parintii nu isi mai inteleg copiii sau li se pare ca i-au scapat din mana, unde pot citi carti despre alimentatia sanatoasa si nu numai, unde pot invata despre lumea informatica si tot ce aduce ea bun sau mai putin bun. Un loc unde se pot simti bine, pe care sa il frecventeze de drag, de placere, un fel de “mall intelectual”, parafrazand pe dl Tudor Octavian, critic de arta, prezent la evenimentul de lansare.
Dotat cu cele mai moderne echipamente de ultima generatie, pe o suprafata de 1.000 mp , construit avand ca prioritate crearea unei atmosfere deosebit de placute si calde unde sa iti doresti sa revii cu bucurie, CENTRUL DE RESURSE PENTRU ELEVI SI PARINTI – coordonat de un grup de specialisti in educatie, invatamant si parenting – este structurat in 8 zone de activitate cu denumiri creative si incitante:
IMPREUNA – camera unde se trateaza psihologic problema copiilor cu ADHD
TIC – camera unde copiii ii invata pe parinti despre Internet iar specialistii ii invata pe ambii despre ce aduce bun lumea online (informare, shopping online, divertisment) dar mai ales care sunt capcanele sale (dependenta, certuri in familie, indepartare de copil, date personale neprotejate)
MAINE INCEPE AZI – camera de team building familial
INVAT ALTCEVA – camera unde copii impreuna cu parintii invata alte activitati extrascolare deosebite, facilitand apropierea fizica si contactul ochi in ochi intre copil si parinte
CAMERA FRUMOASA – camera dedicata lecturii si asimilarii de informatii prin carti
PASUL STRENGARULUI – camera unde copiii (indeosebi cei foarte mici de la grupa pregatitoare viitoare si de la clasa 1) desfasoara activitati de echipa timp in care parintii sunt in alte zone de interes
SPORT SI ARTA – sala de sport pentru karate, aerobic, dansuri, teatru, etc
FITNESS – sala ultramoderna dotata cu aparate de fitness, cabine de dressing si dusuri, unde parintii sunt asteptati sa isi mentina conditia fizica dand astfel un sanatos exemplu copiilor lor si mentinandu-si o conditie fizica excelenta.
In afara programului curent derulat in structura nou infiintata, CENTRUL DE RESURSE PENTRU ELEVI SI PARINTI de la Scoala Ferdinand isi propune ca plan de viitor si urmatoarele:
– Lectorate pe diverse teme de larg interes pentru familie si invatamant
– Simpozioane pe teme de actualitate
– Activitati derulate de diverse scoli ale sectorului 2 pentru parinti si copii sau doar pentru copii
– Programul team building familial
– Programul Job’s Week – ce trebuie sa stim despre fiecare meserie in parte
– Festivalul familiilor talentate
– Programul de dezvoltare personala pentru elevi
– Programul de voluntariat pentru bunici
La evenimentul de lansare de joi 9 februarie 2012 au participat numeroase personalitati marcante ale vietii sociale ale tarii. Dl Tudor Octavian, critic de arta, afirma: “Aici se intampla ceva foarte important. Important este in primul rand faptul ca nu s-a mai facut asa ceva. Exista doua moduri de a trai: construind prezentul sau construind viitorul. Atunci cand esti ocupat sa construiesti viitorul, stii in teorie ce trebuie facut dar nu faci pentru ca nu traiesti in prezent. In schimb, atunci cand construiesti prezentul, ai marele avantaj ca iti asiguri si viitoulr. Aici la Scoala Ferdinand se construieste cu responsabilitate prezentul pentru copii si familiile lor, la standarde care te duc cu gandul la mari centre de formare din strainatate.”.
Dna Violeta Dascalu, directorul inimos si plin de har, energie si pasiune al Scolii nr. 64 Ferdinand, care a coordonat tot conceptul de la etapa in care totul era doar un vis frumos si pana la ziua inaugurarii, afirma: “Asa se intampla cand mai multe minti si inimi de oameni dedicati binelui copiilor se aduna: energia comuna creatoare devine uriasa si orice devine posibil. Copiii nostri sunt prioritatea absoluta pentru care orice dascal si parinte trebuie sa vibreze.”
Iata, asadar, ca se poate. Sa speram ca vor fi cat mai multe alte sectoare din Capitala si judete din tara care vor urma exemplul Scolii nr. 64 Ferdinand din sectorul 2 si vor intreprinde propriile demersuri pentru educatia suplimentara si modelarea copiilor mana in mana cu armonizarea relatiilor inter-familiale, cheia pentru un viitor adult echilibrat si sanatos fizic, psihic, emotional si spiritual.
Daca copiii nostri nu merita asa ceva, atunci cine?
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie