Educatie copii: Cum sa-ti convingi copilul sa faca temele - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Educatie copii: Cum sa-ti convingi copilul sa faca temele

Sfatulparintilor » Școlari » Educație scolari » Educatie copii: Cum sa-ti convingi copilul sa faca temele

Majoritatea parintilor a trecut prin acest episod din educatia copiilor lor cel putin o data: “razboiul” temelor. La inceput de an scolar, parintii trebuie sa-i convinga pe copii sa-si faca temele pentru acasa. Nu numai cei care au copii de clasa I se confrunta cu reticente din partea copiilor, ci si parintii cu copii mai mari pot intampina aceleasi probleme.  De multe ori, nervii parintilor sunt intinsi la maximum, iar de aici pana la a izbucni un adevarat scandal nu mai este decat un pas. Expertii spun insa ca “explozia” parintilor nu duce la nimic bun, nici pentru ei, nici pentru copii, nici pentru rezolvarea problemei: adica efectuarea temelor.

Si atunci ce e de facut pentru a convinge copilul sa isi faca temele fara nervi nici de o parte nici de cealalta a baricadei?

Iata cateva solutii produse de psihologi:

 

1. Creeaza o rutina

Stabileste impreuna cu copilul tau un program. In fiecare zi de la ora x la ora y are de pregatit temele pentru a doua zi. Urmareste, totusi, ca problema sa nu fie cantitatea mare de subiecte pe cre le are de rezolvat. Unii profesori/invatatori nu realizeaza ca, totusi, sunt multe de facut si atunci este indicat sa discuti cu ei despre aceste lucruri. O problema mai poate fi lipsa de organizare. Copiii nu stiu cum sa-si aloce timpul, cum sa-si stabileasca prioritatile, asa ca aici intervine rolul parintelui de a-l ghida.

 

2. Fa ca tema sa para un joc, un puzzle

Tema poate fi asimilata de unii copii ca o “sentinta”, o pedeapsa pe care trebuie s-o ispaseasca singur. Schimba-i modul in care priveste lucrurile. Tema poate fi o sarcina pe care o puteti duce amandoi la bun sfarsit, ca o echipa adevarata. Asta nu inseamna ca trebuie sa-i rezolvi tu problemele. Ci sa-l ghidezi, asa cum ai facut cand l-ai invatat mersul pe bicicleta. N-ai dat in pedale in locul lui, ci l-ai ajutat sa-si mentina echilibrul, l-ai incurajat si i-ai dat incredere ca poate sa mearga mai departe.

 

3. Pune intrebari, nu oferi raspunsuri!

Ajuta-ti copilul sa isi clarifice anumite lucruri punandu-i intrebari, care sa-l ajute sa judece singur. Exemple: “Sa vedem ce avem de facut pentru astazi?”, “Cum crezi ca putem rezolva asta?”, “Cum ai rezolvat problema?”, “Ce anume te-a ajutat sa o rezolvi?”. De ce ii vor fi de folos aceste intrebari? Pentru ca il vor determina sa-si dezvolte ceea ce se numeste gandire critica. In plus, va capata incredere in sine si independenta, dandu-i sentimentul ca detine controlul asupra lectiilor pe care le are de facut si de invatat.

4. Lucreaza in functie de temperamentul lor

Fiecare copil are temperamentul lui. Unul poate sta linistit la birou timp de 90 de minute, altii nu se pot concentra mai mult de 20. Lucreaza cu copilul in functie de temperamentul lui, lasa-l sa ia o pauza la fiecare 20 de minute, daca asta il ajuta sa fie mai eficient. Sunt, de asemenea, copii, care nu se pot concentra daca nu se plimba prin casa de colo colo. Daca asa este construit copilul tau si asa poate da randament maxim, nu are sens sa incerci sa-l “potolesti” si sa-l pui sa stea “legat” de birou.

 

5. Lauda-i progresele

Nu-ti compara copilul cu ceilalti. Compara-l cu el insusi. Daca azi a fost mai bun decat ieri, atunci merita toate felicitarile. Nu toti copiii sunt facuti sa ia nota 10, insa daca ti-ai dat seama ca s-a straduit din plin pentru nota pe care a luat-o atunci trebuie sa-i arati cat de mandru esti de copilul tau.
Tu cum iti convingi copilul sa-si faca temele?

 

 

 

Vrei sa fii un parinte perfect? Cumpara si tu ghidurile Sfatulparintilor.ro!

45 de cuvinte si expresii interzise parintilor

33 de greseli majore de evitat in educatia copilului tau

 

 

 credit foto: freedigitalphotos.net.

Data articol: 17/10/2012