Cum sa-ti transformi copilul intr-un lider - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum sa-ti transformi copilul intr-un lider

Sfatulparintilor » Școlari » Educație scolari » Cum sa-ti transformi copilul intr-un lider

Putine subiecte au fost mai dezbatute decat leadership-ul. Cineva interesat de subiect va fi cu siguranta pus in incurcatura de miile de lucrari de specialitate care trateaza in amanunt subiectul. Doua mari curente s-au dezvoltat de-a lungul anilor, fiecare dintre acestea avand suporterii sai.

 

Unii considera ca liderii se nasc si ca mai trebuie facuta doar slefuirea. Altii sustin sus si tare ca totul se invata, inclusiv leadershipul. Si o tabara, si alta au argumente solide care sa le sustina convingerile insa un lucru este sigur: liderul este persoana care decide directia iar ceilalti sunt cei care il urmeaza.

 

Unui lider nu-i este teama sa ia anumite decizii, mai ales atunci cand informatiile sunt incomplete si poate cu usurinta sa treaca la actiune. Iar acesta este o capabilitate care se poate deprinde si cu cat incepi mai devreme educatia unui viitor lider, cu atat mai bine.

 

Toti parintii viseaza ca odraslele lor sa fie deschizatori de drumuri si altii sa fie cei care ii urmeaza. Insa pentru ca aceste lucruri sa devina realitate micutul vostru are nevoie de ajutor. Cultivarea calitatilor de lider incepe inca din copilarie. In orice grup veti observa copii care dau tonul, precum si pe cei gata sa-i urmeze pe cei dintai. Iar voi trebuie sa va incurajati copilul sa mearga pe aceasta cale. Si cel mai usor se invata din exemple. Astfel, trebuie sa-i dati exemple de lideri si mai ales cum s-au impus acestia in fata semenilor lor.

 

In acelasi timp, trebuie sa-i explicati pe intelesul lui, folosind cuvinte simple, ca liderul intotdeauna inceaca sa faca lumea mai buna, atat pentru el cat si pentru cei care il urmeaza. Chiar daca initial copilul ar putea fi coplesit de informatiile pe care i le oferiti, la timpul potrivit isi va aminti de ele. In cazul in care micutul vostru va fi entuziasmat de ce-i spuneti, de rolul liderilor in societate, continuati sa-i oferiti lucruri noi.

 

Nu uitati sa-i amintiti despre faptul ca un lider isi stabileste mereu obiective inalte si are o echipa impreuna cu care isi atinge aceste teluri. Leadership-ul, obiectivele si echipa nu pot exista separat, ele sunt fatetele aceluiasi lucru.

 

Incurajati-l sa rezolve problemele zilnice cu care se confrunta, iar mai tarziu ii va fi mult mai usor sa ia decizii.

 

Incurajati-i pasiunea pentru a descoperi care sunt calitatile necesare unui lider.

 

De asemenea laudati-i curajul de a incerca lucruri noi, aceasta este cheia.

Data articol: 19/08/2012