Incepe scoala si copiii sunt nevoiti sa mearga la culcare mai devreme. Obisnuiti cu programul lejer din timpul vacantei, copiii pot fi putin recalcitranti cand va veni vorba despre culcatul devreme, teme, mai putin televizor sau calculator. Iar de aici pot izbucni o multime de certuri, fiecare aducand argumentele sale. Ce e de facut pentru a nu intra intr-un “program” zilnic de certuri si scandal?
Din pacate, nu exista o solutie magica si universal valabila pentru toata lumea. Insa, se poate instaura o rutina pe care copiii sa o imbratiseze fara prea multa galagie.
Iata recomandarile specialistilor de la Empowering Parents.
1. Stabileste un interval de ragaz
Te grabesti de la serviciu spre casa, iti faci griji cu privire la un proiect al carui dead-line se aproprie, ti-e foame, esti obosit(a), ai de spalat, copiii plang ca nu s-au inteles si s-au certat toata ziua, mai au de facut din tema de vacanta, le e foame… Ti se pare cunoscut scenariul? Daca da, atunci stii ca urmeaza o sesiune de tipete si nervi intinsi la maximum.
Nu trebuie, insa, neaparat sa fie asa. Imediat dupa ce iesi de la birou unde ai avut de facut treburi solicitante, nu trebuie sa intri intr-un alt stres. Acorda-ti un ragaz de acomodare. Este valabil si pentru copiii tai. O pauza de 10-15 minute in care sa te relaxezi si in care sa relationezi cu copiii. In acest fel ei se vor simti bagati in seama, apoi si tu si ei va puteti intoarce la ce aveti de facut. Tu poti petrece alte 10-15 in care sa faci ceva pentru tine. Nu trebuie sa te enervezi daca nu te vor lasa, insa trebuie sa le spui clar ca ai nevoie de putina pauza, apoi ii vei ajuta cu ceea ce au nevoie. Cu timpul se vor obisnui si vor intra intr-o rutina benefica tuturor.
2. Stabileste o rutina
Copiii functioneaza foarte bine dupa rutina. Atunci cand nu e rutina, e haos. Asa cum la scoala exista un orar, reguli si asteptari, asa ar trebui sa fie si acasa. In fiecare seara ar trebui instaurata o rutina, in functie de nevoile copilului si de valorile familiei tale. De exemplu, un copil care are probleme de concentrare, are nevoie de pauze mici si dese in timpul temelor. Rutina serii ar trebui sa cuprinda: teme, gustari, treburi casnice (curatenie in camera, ajutat la pregatirea mesei, aranjarea mesei, strangerea mesei), timp liber (calculator, tv, citit) si culcarea. Acestea pot fi ajutate in functie de varsta si abilitatile copilului.
Nu exista o formula precisa de aplicare a acestor reguli, insa poti incerca mai multe variante, pana o gasesti pe cea mai potrivita pentru copiii tai. Important este sa fii consecvent.
Citeste continuarea: 1 2