Semnal de alarma trasat de un studiu recent despre copiii din ziua de azi - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Semnal de alarma trasat de un studiu recent despre copiii din ziua de azi

Sfatulparintilor » Școlari » Comportament și dezvoltare » Semnal de alarma trasat de un studiu recent despre copiii din ziua de azi

Noul studiu pe teme de familie, prezentat zilele acestea de „The Telegraph” din Marea Britanie arata: copiii nu se mai bucura de aceleasi placeri simple ale copilariei precum parintii lor, o treime din ei nu s-au urcat niciodata intr-un copac iar unul din 10 copii nu stiu sa mearga pe o bicicleta.

 

In timp de 72% din parintii din ziua de azi preferau sa se joace afara in copilarie, numai 40% din copiii zilelor noastre isi rup din timpul liber petrecut in fata televizorului sau calculatorului ca sa se joace afara cu prietenii lor.

Expertii spun ca cei mici pierd experiente vitale de viata pentru ca nu petrec suficient de mult timp distrandu-se afara si asta poate duce la dezvoltarea lor in adulti disfunctionali.

Cercetarea realizata de Savlon si grupul de campanie Play England, arata si faptul ca 42% din copiii cu varste cuprinse intre 6 si 15 ani nu s-au dat de-a berbeleacul pe un deal.  

 

O treime din copii nu au nicio idee cum sa joace sotronul.  

 

Numarul copiilor care se joaca in afara casei este restrictionat de parintii fie hiper-protectori ce se tem de pericolele exterioare fie de cei care sunt prea inhibati ca sa se alature copiilor la joaca.

 

Unul din sapte parinti admit ca ei nu simt ca se potrivesc ca sa se joace cu copiii lor afara in timp ce 8% spun ca le e prea jena.

 

Catherine Prisk, fost profesor si actualmente director al Play England, spune: "A se juca afara, a se murdari, a se cocota in copaci, a face sotronul sunt placeri simple pe care multi copii din ziua de azi nu le au. Copiii devin mai activi fizic cand se joaca afara decat in casa si socializeaza mai mult cu alti copii in mediul exterior locuintei lor. Toate acestea sunt esentiale pentru sanatatea lor emotionala si fizica, pentru fericirea si starea lor de bine si este vital pentru dezvoltarea lor viitoare sa isi construiasca o viata echilibrata si aptitudini sociale.”

"Cand copiii invata sa se urce intr-un copac inseamna ca ei invata sa isi asume provocari fizice si psihice si asta ii va ajuta sa se descurce in fata provocarilor vietii”.

 

La inceputul anilor 80, 90% din copiii ce locuiau in orase mergeau pe jos la scoala in clasele 1-4. Acum, acest procent s-a redus la 10%. Traficul este o problema si parintii nu fac nimic ca sa isi ajute copiii sa isi castige independenta de la varste fragede.

Parintii trebuie sa retina faptul ca 20 de minute de joaca in aer liber intr-un spatiu verde poate ajuta copiii suficient de mult incat sa se concentreze mai mult la scoala sau la teme.

 

"Daca nu tragem un semnal de alarma parintilor ca sa ne incurajam cu totii copiii sa petreaca mai mult timp in aer liber, o sa cream singuri o generatie de adulti disfunctionali.", spun specialistii.

 

Sapte din zece parinti simt ca presiunea timpului pe care o traiesc sau lipsa spatiilor verzi suficient de ofertante duc la concluzia ca a petrece timp liber cu copiii afara la verdeata este deja ceva foarte rar si pretios.

Raportul prezinta faptul ca si copiii simt la fel, 60% dintre ei spun ca si-ar dori sa stea mai mult afara la joaca.

 

Mai mult de 35% din parintii chestionati spun ca cele mai dragi amintiri ale copilariei lor sunt cele in care ei se jucau afara si isi inventau propriile jocuri, iar asta dovedeste ca joaca in aer liber cu alti copii nu trebuie sa fie nici organizata si nici costisitoare.

 

Austin Healy – fostul jucator international de rugby, de origine britanica, tata a 4 fiice cu varste cuprinse intre 3 si 9 ani, sustine campania lansata urmare a acestor cercetari.

El a spus: „Parintii trebuie neaparat sa isi scoata copiii din fata computerelor si a internetului si sa ii lase sa se joace afara. Cand am vazut statisticile m-am alarmat serios. Cu totii avem vieti foarte ocupate insa parintii trebuie sa isi faca timp sa se joace cu copiii lor si sa ii incurajeze sa se joace cu prieteni in aer liber. Intr-un fel, noi devenim hiper-protectori, devenim o societate de vata insa copiii au nevoie de o sansa ca sa intre in viata si sa se ia la tranta cu ea.”

Data articol: 14/07/2011