Psiholog Maria Verdi: De ce sunt temele pentru acasa o povara pentru elevi?
Psiholog: “Ajutati copilul sa inceapa tema, nu facandu-i tema!”
Temele pentru acasa pot fi prilej de invatare sau conflict, iar recomandarea psihologului este ca, inainte sa inceapa temele, copilul sa realizeze activitati placute, pentru a detensiona atmosfera. De foarte multe ori, spune specialistul, cand parintii vin obositi si stresati de la serviciu si trec direct la efectuarea temelor alaturi de copii, acestia preiau toata tensiunea.
“Pentru a gestiona eficient momentul pregatirii temelor pentru acasa, ca parinti, este necesar sa oferiti copilului posibilitatea de a se relaxa mai intai dupa ce a venit de la scoala, servind masa impreuna (daca este posibil) si dandu-i posibilitatea de a va impartasi impresiile despre acea zi de scoala. Stabiliti apoi momentul bun pentru efectuarea temelor, inainte de a se conecta la TV, internet sau afara la joaca. Spatiul in care copilul isi face temele este necesar a fi destinat acelei energii, fara obiecte, care ar putea sa-i distraga atentia. Este bine ca sinapsele lui sa functioneze cand invata / scrie doar pe aceasta activitate. Daca va manca ceva, va scrie, se va uita si la TV sau va naviga pe internet in acelasi timp, copilul se va disipa si va asocia toate aceste activitati cu invatatul”, afirma psihologul psihoterapeut integrativ Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life. “Pe birou se vor gasi cartile si caietele de scoala, rechizitele scolare. Copiii mici au nevoie sa lucreze in liniste deoarece pot fi distrasi cu usurinta de la ceea ce fac. Este corect sa intrebati copilul despre tema de acasa, unii spun cu sinceritate ce au de facut pentru a doua zi. Ajutati copilul sa inceapa tema, nu facandu-i tema. Stati alaturi de copil la birou. Micii scolari au nevoie de ajutorul parintilor pentru a intra in rutina”, continua specialistul.
Pentru cine sunt temele scolare?
Psiholog: “Stimulati-l sa-si faca singur temele si laudati-l”
Multi copii nu inteleg sarcinile scolare, altii doresc sa faca altceva, sa se joace, sa butoneze telefonul, tableta etc. Psihologul recomanda parintelui sa stabileasca, impreuna cu copilul, regulile de baza, de exemplu: “te poti uita la TV sau te poti juca pe Internet, dupa ce termini temele”. “Reamintiti copilului mereu regulile de baza. Incurajati-l cand isi face temele cu expresii de genul “Bravo, lucrezi foarte bine”. Aceste comentarii sunt foarte utile mai ales copilului de varsta scolara mica, pentru a se concentra pe ceea ce face si pentru asimilarea mai usoara a sarcinilor şcolare. Oferiti ajutorul copilului doar daca acesta il cere. Stimulati-l sa-si faca singur temele, laudati-l. Daca greseste, aratati-i ce a facut bine si ajutati-l sa vada ce a gresit. Copilul scolar este in perioada de invatare a abilitatilor, greselile sunt inerente. Incurajati–l sa lucreze mai intai pe ciorne si apoi sa-si treaca tema pe caietul de curat cu care va merge la scoala. Verificati tema inainte de a termina”, ne sfatuieste psihologul Maria Verdi.
Copiii doresc de cele mai multe ori sa arate parintilor ce au facut. De aceea, spune psihologul, au nevoie de validare si apreciere mai mult pentru efort decat pentru performanta. La finalul temelor, specialistul ne sfatuieste sa-i oferim recompense copilului. “Ii putem oferi un anumit interval de timp de vizionare TV, joaca pe calculator sau timp pentru joaca in aer liber. Stabiliti impreuna cu copilul timpul necesar navigarii online si supravegheati discret ce site-uri acceseaza. Folosirea fara masura a internetului, pe langa faptul ca le diminueaza complexul vitaminic B, Mg si Ca, creeaza dependenta. Un copil anxios, timid, un copil care se simte singur mai mereu, are un deficit de serotonina si dopamina (hormonii starii de bine), iar prin activitatile care ii aduc placerea (internetul, telefonul inteligent etc.), creierul lui normalizeaza acesti neurotransmitatori. Ajutati-l sa-si gaseasca abilitatile, sa devina creativ, traind in normalitate starea de bine, fara a fi nevoiti s-o preia artificial, din mediul virtual”, conchide psihologul psihoterapeut integrativ Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.
Imagine de Patrice Audet de la Pixabay
Citeste continuarea: 1 2
Aceste 3 ZODII îți vor oferi întotdeauna o a DOUA SANȘĂ
Luna DECEMBRIE 2024 ne aduce două Luni noi și o Luna plină. În ce energii terminăm anul 2024
Acatistul de multumire – Slava lui Dumnezeu pentru toate