Invata cum sa iti iubesti si accepti copilul dificil - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Invata cum sa iti iubesti si accepti copilul dificil

Sfatulparintilor » Școlari » Comportament și dezvoltare » Invata cum sa iti iubesti si accepti copilul dificil
copilul dificil

Cand iti vezi prima data copilul, il iubesti pur si simplu. Cand il tii in brate pentru prima data, nu simti dragoste mai mare. Cu timpul, apar momente in care copilul devine din ce in ce mai dificil, nepoliticos, incapatanat, refuza sa-si faca temele sau sa coopereze. Il iubesti in continuare, cu siguranta, insa nu stii ce poti face pentru a-i accepta comportamentul.

Atunci cand un copil nu are un comportament considerat “acceptabil”, este foarte greu pentru parinti sa le arate copiilor cat de mult ii iubesc si ca-l accepta asa cum este. Iubirea parintilor, oricat ar fi de mare, nu este suficienta pentru copil daca nu simte si aceasta acceptare.

Iar copiii simt foarte bine diferenta dintre iubire si acceptare.

Iata cateva recomandari oferite de specialistii Empoweringparent.com, care sa te ajute in gestionarea situatiei, atunci cand copilul tau are un comportament dificil.

Atunci cand copilul se poarta urat, este foarte greu sa-i accepti comportamentul. Te simti rusinat si uneori dezamagit. Nu intelegi de ce copilul tau este asa si de ce nu poate fi “ca ceilalti copii”. Daca ii intrebi pe copii ce simt raspunsurile lor sunt elocvente: “Viata mea este sursa nefericirilor tututur. Nimeni nu ma suporta”, “La scoala mi-e greu, acasa mi-e greu. Sunt tot timpul stresat. Stiu ca sunt altfel si ca parintii si profesorii nu ma iubesc. Nici macar eu nu ma iubesc”.

Acesti copii nu trebuie “reparati”, nu au nimic “defect”, dimpotriva – au foarte multe calitati, insa nu sunt observate de nimeni din pricina furiilor, frustrarilor, nervilor, grijilor, tristetii. Cheia este descoperirea si intarirea acelor calitati la copilul tau, pentru ca el sa-si schimbe perceptia despre el insusi si despre lumea din jur.

1. Schimba vorbele

Nu te concentra pe ce nu face, ci pe ce face. Valideaza-i unicitatea, calitatile. Admira-l pentru abilitatile de a face lucruri pe care alti copii nu le pot face. In acest fel copilul va incepe sa capete incredere de sine si nu se va mai considera “defect”. Isi va da seama ca este un om valoros, cu calitati, nu doar cu slabiciuni. Apoi se va accepta pe sine si va incepe sa actioneze diferit.

2. Schimba actiunile

Incearca sa-l tratezi ca pe un om responsabil. Atunci cand – de exemplu – schimba apa din bolul cainelui – nu-l lauda pentru faptul in sine, ci pentru faptul ca si-a asumat si a dus pana la capat aceasta responsabilitate. In timp ce vorbesti cu alte persoane, asigura-te ca el aude cum il lauzi ca a facut X sau Y, ca-i lauzi independenta si incercarile de a-si stapani starile de furie.

3. Schimba modul in care ii arati ca il iubesti

Fiecare om are o alta constructie si o alta perceptie asupra vietii. In timp ce unii se considera iubiti daca au primit o simpla punga de chips-uri, altii se simt iubiti cand ceilalti isi exprima verbal dragostea. Urmareste nevoile copilului tau si observa care ar fi modul prin care sa-i arati cat de mult il iubesti.

Il poti intreba la ce treburi casnice si-ar dori sa participe impreuna cu familia. Aceste actiuni il vor face sa-si creasca increderea de sine, sa-si constientizeze valorile si sa-l faca sa se simta iubit si acceptat in familie.

Imagine de Sasin Tipchai de la Pixabay

Data articol: 19/01/2020