Nici in scoli lucrurile nu stau mai bine. Astfel, studiul arata ca 86 la suta dintre copii sunt certati de catre cadrele didactice atunci cand gresesc, 33 la suta dintre cei mici sunt jigniti si etichetati la scoala de catre cadrele didactice, iar sapte la suta dintre copii afirma ca sunt batuti de catre profesorii lor. De asemenea, 14 la suta dintre copiii romi afirma ca sunt batuti de profesori, in timp ce doar sase procente dintre cei de etnie romana care afirma acelasi lucru.
Studiul privind abuzul impotriva copiilor a fost realizat de „Salvati Copiii” la sfarsitul lui 2012 si are o marja de eroare de +/- 2,5%. La studiu au participat 1.436 de familii din 58 de localitati din Romania, iar interviurile s-au desfasurat la domiciliul subiectilor in perioada mai – iulie 2012.
Iata cateva sfaturi ca sa te controlezi si sa nu ajungi sa-ti lovesti copilul:
1. Fii atent la semnele tale proprii de avertizare
Daca incepi sa vorbesti mai tare, sa tipi, sa gandesti lucruri negative sau sa iti zvacneasca muschii, ia-le ca pe semnale ca e cazul sa te opresti inainte de a regreta.
Aminteste-ti consecintele in caz ca iti vei lovi copiii si cat de rau te vei simti daca iarasi explodezi. Daca reusesti cateva secunde sa respiri adanc si sa iti spui ca acest moment stresant va trece, tot esti castigat. Cere copiilor sa se duca in camera lor sau iesi tu afara la aer sau incuie-te intr-o incapere pana cand te mai calmezi si esti capabil sa gestionezi situatia intr-o maniera civilizata si echilibrata.
Vrei sa fii un parinte perfect? Cumpara si tu ghidurile Sfatulparintilor.ro!
45 de cuvinte si expresii interzise parintilor
33 de greseli majore de evitat in educatia copilului tau
2. Nu baga in seama lucrurile marunte si iesi din camera cand esti nervos
Cel mai simplu si eficient element de calmare este respiratia adanca. Daca nu te ajuta, paraseste locul in care te-ai enervat. Ofera-ti ragazul necesar de a elibera furia si intoarce-te pentru o discutie calma cu copilul tau.
Un alt lucru important este sa treci usor pentru “greselile” marunte si facute neintentionat. Daca bagi in seama toate lucrurile marunte vei acumula si mai repede frustrari care la un moment dat vor refula nefericit printr-o alta “corectie” aplicata copilului. In plus, daca-l bati la cap pentru toate nimicurile, copilul isi va forma despre sine parerea ca “Nu e bun de nimic!”. Sau va deveni “imun” la toate certurile, tipetele, isteriile etc. ale parintelui.
3. Recompenseaza-ti copilul pentru faptele bune
La unii copii functioneaza foarte bine sistemul de recompense cu buline, stelute etc. De exemplu, stabileste cu copilul pentru ce primeste stelute, iar la acumularea a X stelute va primi o recompensa. Nu trebuie sa fie neaparat un cadou. Poate fi o ora in plus la televizor sau la calculator, sau sa-i faci prajitura preferata etc. A facut curat in camera, nu s-a certat cu copiii la gradinita/scoala, nu s-a batut cu fratii/surorile, si-a strans jucariile etc. – primeste cate o steluta. Daca a facut o fapta rea, i se retrage o steluta. Chiar daca toata saptamana a facut fapte bune, nu ceda. A gresit, retrage-i steluta. Altfel ii vei transmite mesajul “Lasa ca ma iarta!”.