Capacitatea de concentrare a atentiei este un proces foarte complex care se dezvolta odata cu varsta. Copiii prescolari au o capacitate limitata de concentrare a atentiei, si este normal – in anumite limite – sa se mute de la o activitate la alta sau sa uite ce au de facut. Unele cercetari sugereaza ca timpul mediu de concentrare a atentiei pentru un copil este egal cu varsta acestuia in ani plus unu (spre exemplu, pentru un copil de 6 ani acest timp ar fi de 7 minute).
In general, se considera ca un copil de 6 sau 7 ani se poate concentra asupra unei singure activitati aproximativ 10-15 minute. Capacitatea de concentrare a atentiei depinde insa de foarte multi factori, inclusiv de temperamentul copilului si de modul in care a fost educat, in primii ani de viata, sa isi dezvolte atentia. In plus, daca activitatea pe care o face este noua si interesanta pentru copil, acesta ii poate aloca chiar si 30 de minute.
Problemele de concentrare a atentiei apar in special in sarcinile de rutina, neinteresante sau plictisitoare pentru copil, cum sunt lectiile si activitatile scolare. Iata ce poti face pentru a-l ajuta sa se concentreze mai bine:
– Alterneaza activitatile interesante cu cele mai putin interesante, sau cele dificile cu cele mai usoare, fiecare nu mai mult de 10-15 minute.
– Insereaza activitati care implica miscare fizica intre sarcinile care implica statul pe scaun. Copiii au un rezervor nesecat de energie pe care trebuie sa si-o consume! Spre exemplu, ii poti pune langa birou o tabla de scris sau o coala mare de hartie agatata pe perete, astfel incat sa poata sta in picioare atunci cand are de socotit sau de exersat litere.
– Fii cat mai creativ in a-l ajuta sa inteleaga ce are de facut. Poti desena sau poti face scheme grafice amuzante, sau chiar folosi diverse obiecte pentru a simula un exercitiu sau o problema.
– Stai langa el si ajuta-l atunci cand vezi ca nu se poate concentra singur. Nu rezolvi nimic doar reprosandu-i ca nu este atent! Cu timpul insa, pe masura ce isi imbunatateste capacitatea de concentrare a atentiei si capata incredere in el, il poti lasa putin cate putin sa se descurce singur.
– Nu in ultimul rand, asigura-te ca doarme suficient, este sanatos si are o alimentatie echilibrata.
Daca in ciuda eforturilor tale copilul tau este in continuare uituc si neatent, atat acasa cat si la scoala, poate fi vorba de ceva mult mai serios decat oboseala, plictiseala sau dezinteresul. Deficitul de atentie este o problema reala pe care trebuie sa o tratezi cu maxima seriozitate, pentru ca afecteaza nu numai performanta copilului, cat si stima de sine si viata lui sociala. Copilul cu deficit de atentie trebuie diagnosticat la timp, ideal in primul an de scoala, pentru a beneficia de ajutorul psihologic si medical adecvat.
Monica Bolocan
Psiholog clinician si educational, practician acreditat TRIPLE P (Positive Parenting Program)
0740.204.020
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?