Sfaturi pentru familiile ocupate
Este clar ca un copil ocupat cu prea multe activitati are in spate parinti ori bunici care trebuie sa fie la dispozitia lui pentru a-l duce la aceste programe, deci si acesti adulti au gradul lor de stres ca se ocupe de acest lucru. Uneori are antrenori care nu accepta absenta sau intarzierea, deci iata un stres in plus sa nu intarzii.
Daca esti un parinte care te regasesti in situatiile de mai sus, ori cunosti pe cineva pe care il poti ajuta cu sfaturi, analizeaza cu luciditate viata propriului copil si asigura-te ca nu traieste epuizarea fara sa aiba curajul sa iti spuna pentru a nu fi privit ca un ratat sau un incapabil de catre tine sau epuizare pentru ca nu are limite in cat de multe isi doreste.
Echilibrul se obtine facandu-i un program moderat potrivit cu varsta, temperamentul, interesele si abilitatile lui. Daca ceva e prea avansat, experienta ii va fi frustranta. Daca ceva nu ii place, va fi plictisit si nu se va duce de drag. Iar cand copiii fac ceva doar pentru a face pe plac parintilor, s-a ales praful de absolut orice scop.
Iata sugestii sa iasa totul bine si pentru copil si pentru voi ca parinti:
Planifica activitatea pe termen lung
De exemplu, planifica ca cel mic sa se duca doar la un sport per sezon sau sa aiba ocupate doar doua dupa-amieze de luni pana vineri.
Fii la curent cu timpul necesar pentru tot ce are de facut
De exemplu, cat timp are nevoie copilul tau ca sa isi faca temele? Cat timp este nevoie ca sa se tina de o activitate suplimentara? Se duce direct de la scoala sau mai trece si pe acasa sa aiba timp sa se relaxeze? Trebuie dus si adus si cat timp ia acest lucru? Are timp sa manance la ore regulate?
Fa un calendar al saptamanii
Pune pe frigider la vedere pentru toata familia cum arata programul saptamanii, incluzand scoala, temele si activitatile suplimentare. Iar daca raman zone libere, lasa-le acolo!
Permite copilului sa mai lipseasca la unele ore de activitate extrascolara
Este sanatos sa fii flexibil si daca de exemplu este o zi frumoasa sa iti lasi copilul in aer liber, cu prietenii sau cu tine la o plimbare in pas alert, decat sa inchizi copilul intr-o sala, chiar daca ai platit pentru acea ora.
Afla cum procedeaza si cum gandesc alti parinti mai relaxati, ca isi usureze viata. Cu siguranta si altii vor binele copilului lor. Afla ei de ce nu il dau la mai multe activitati, cum gandesc, cum vad viata. Poti invata multe de la ei.
Gaseste echilibrul atat pentru copiii tai cat si pentru tine. Este greu si frustrant sa te ocupi de programul incarcat al copilului mai mare, neglijand timpul pentru cel mic dar si pentru tine insati. Nu uita sa iti aloci timp si pentru ce iti face tie placere, ca sa nu pici tu in epuizare.
Nu rata nici: Riscuri la care e expus un copil ce nu doarme suficient
Creeaza timp exclusiv de familie
Planifica mese de familie la care toata lumea trebuie sa fie acasa, chiar daca mancati un pic mai tarziu. Este crucial pentru sanatatea copilului sa vada si sa simta ca apartine de un mediu familial solid si stabil. Petreceti timp impreuna in seri programate la randul lor in care jucati ceva cu totii sau in care iesiti pur si simplu la plimbare.
Stabileste prioritati
Scoala trebuie sa fie inainte de orice. Daca copilul are dificultate sa isi faca toate temele la timp si da semne de oboseala pe zona scolii, este mesajul clar ca trebuie sa renunti la o activitate suplimentara.
Invata cand sa spui NU
Daca copilul face si asa prea multe si tot mai vrea sa se inscrie si la alte activitati, stabiliti impreuna la ce sa renunte ca sa faca loc celor noi.
Nu uita importanta timpului de relaxare
Toata lumea, indiferent de varsta, are nevoie fizica si emotionala sa se relaxeze, sa reflecte la ziua ce se incheie sau pur si simplu sa nu faca nimic, doar sa viseze cu ochii pe geam (ca in faimoasa pozitie a visatorului creata de Walt Disney).
In concluzie, ia-o mai usor
Acorda-ti o clipa si gandeste-te la viata copilului tau, la ce ii place si lui, discuta cu el ca de la matur la matur, nu ii impune activitati pe care tu le consideri benefice pentru el daca sunt primite ca pe un chin dar nu iti spune asta ca sa nu te supere. Daca copilul exagereaza cu prea multe, elibereaza-i tu programul ca sa aiba timp sa fie doar copil, nestresat, jucaus, bucuros, care priveste viata cu optimism.
Lasa-i timp sa isi faca temele bine si nestresat, timp sa asculte muzica, sa se joace cu copiii, sa inventeze cum sa se joace, sa se mai uite la un desen animat care il inspira.
Toate acestea au o importanta fundamentala pentru dezvoltarea lui armonioasa si il invata ca si cand va fi mare, alegerea si puterea de a-si face viata asa cum ii este mai bine e la el. Dozeaza-i cu echilibrul timpul pentru toate acestea.
Daca el este de mic cu timpul dramuit si vesnic pe fuga, agitat si stresat deja ca noi, adultii, imagineaza-ti cum va fi viata lui si sistemul lui nervos peste 10-15 ani? Din dorinta de prea mult bine, riscam sa facem rau.
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta