Sunt momente cand casa ta pare un adevarat camp de lupta, cu tensiuni constante si certuri cu copiii, din diverse motive. Conflictele au o conotatie negativa: aduc in casa furie si certuri. In realitate, conflictele ar trebui privite ca ceva firesc. Ele se declanseaza in momentul in care doua persoane au pareri diferite. Este imposibil sa traiesti o viata fara conflicte, indiferent din ce punct de vedere privesti lucrurile. Exista conflicte la birou, acasa, intre prieteni, intre colegi, intre parteneri etc. Important este sa stii cum sa le rezolvi.
Iata 5 sfaturi care te pot ajuta sa manageriezi conflictul parinti-copii, potrivit specialistilor de la Empoweringparents.com.
1. Constientizeaza-ti emotiile
Indiferent de situatie, sunt momente cand pur si simplu nu mai esti logic. Esti furios, frustrat si depasit de situatie. Daca ai constientizat asta, ia o pauza. Respira adanc, linisteste-te si chiar pleaca din camera daca asa simti. Asta nu inseamna ca i-ai dat castig de cauza copilului in “batalie”. Ci, pur si simplu, ii arati ca in situatii in care mai ai un pic si explodezi, poti sa procedezi si altfel. Dupa ce te linistesti poti vorbi cu copilul despre ce s-a intamplat si sa rezolvati cu calm “disputa”.
2. Concentreaza-te pe problema reala
De multe ori, pornind de la un diferend, ajungi sa te certi pentru cu totul alte motive. De exemplu, daca nu isi face tema de vacanta si nici nu da semne ca o va face in curand, discuta doar despre aceasta problema. Nu-i reprosa ca n-a spalat vasele acum doua saptamani sau ca n-a dus gunoiul luna trecuta.
3. Concentreaza-te sa rezolvi problema nu sa “castigi”
Luptele se castiga! Confictele se REZOLVA! Pentru a rezolva un conflict nu trebuie sa te gandesti ca cineva are dreptate si cineva nu. Copilul trebuie sa inteleaga ca unele reguli nu pot fi incalcate. Imagineaza-ti ca mergi cu 90km/h, cand limita este de 50. Politistul nu se va certa cu tine ca sa “castige”. Iti va da amenda pentru depasirea vitezei fara drept de apel, fara sa incerce sa te convinga ca el are dreptate.
4. Conflictul inseamna abilitati noi
De fiecare daca cand apare un conflict cu copilul, transforma-l intr-o lectie, o oportunitate ca cel mic sa invete noi abilitati. Poate invata sa asculte si punctul celuilalt de vedere, poate invata sa nu se lase purtat de emotii sau resentimente, poate invata sa rezolve conflictul fara certuri.
5. Analizeaza-te si intareste-ti punctele forte
Profita si tu de fiecare conflict pe care il ai. Analizeaza-te cum reactionezi si debaraseaza-te de obiceiurile gresite captate, multe dintre ele, din copilarie. Poate ca tipi, poate ca esti isteric, poate ca refuzi sa vezi lucrurile si din alte unghiuri, poate ca exagerezi etc. O data ce iti dai seama care sunt obiceiurile tale, scapa de cele daunatoare si intareste-ti punctele forte.
Nu uita! Cel mai bun model pentru rezolvarea conflictelor pe care il poti oferi copilului tau esti chiar tu. Nu este niciodata prea tarziu sa faci schimbari in comportamentul tau, astfel incat sa-i oferi ce este mai bun copilului tau.
Credit foto: freeditigalphotos.net
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025