Biroul copiilor trebuie să fie un spaţiu unde aceştia să poată învăţa, citi sau lucra la teme şi proiecte în cele mai bune condiţii. De aceea, organizarea devine esenţială într-un astfel de spaţiu. Cu cât biroul este mai bine organizat, cu atât cei mici vor lucra mai uşor şi vor avea mereu la îndemână ceea ce le trebuie.
Dacă ai nevoie de câteva tips & tricks ca să păstrezi biroul copiilor ordonat şi aerisit, avem câteva idei:
Alcătuieşte o listă
Ca să organizezi biroul celor mici ca la carte, începe cu o listă care să includă toate cele necesare. În funcţie de vârsta copiilor, poţi face această listă împreună cu ei sau cu ajutorul sfaturilor primite de la învăţătoare. Dacă nu ai idee de unde să începi, iată o listă generală pentru şcoala primară şi/sau gimnaziu:
- Caiete. De la caiete de matematică şi până la caiete de biologie sau dictando, include variante care să acopere toate materiile şi nevoile celor mici.
- Creion clasic, creion mecanic, pixuri şi stilouri. Acestea se număra printre instrumentele de scris de bază, ce nu pot lipsi de pe biroul celor mici. Tot în această categorie intră şi picul, pasta corectoare, mina pentru creioane şi rezervele de cerneală.
- Ghiozdan de şcoală şi penar. E o idee bună să optezi pentru modele din materiale de calitate, uşor de transportat.
- Creioane colorate şi carioci. Caută seturi cu cât mai multe culori, ca cei mici să aibă de unde alege.
- Etichete şi coperţi. Aceste accesorii sunt opţionale. Nu este absolut necesar ca fiecare caiet să aibă eticheta şi copertă, ci depinde de cerinţele învăţătoarei şi de preferinţele tale şi ale celor mici.
- Trusa de geometrie. O trusă de geometrie completă va conţine rigla, echer, ascuţitoare, guma de şters, un compas cu mâna şi/sau un compas cu suport pentru creion. Compasul cu mână este de obicei mai uşor de folosit, însă cere sfatul profesorului dacă nu ai idee ce model să alegi.
- Bloc de desen, acuarele, vopsea tempera, pensule, şevalet. Aceste accesorii sunt necesare pentru orele de desen şi/sau atelierele creative.
- Accesorii pentru organizare. La această categorie include mapa, dosarele, agendele, perforatorul şi capsatorul.
- Accesorii pentru lucru manual. De obicei, învăţătoarea îţi va oferi o listă completă pentru activităţile de lucru manual, însă printre accesoriile esenţiale se număra foarfecă, lipciul, hârtia glasată şi hârtia creponată.
Creează un spaţiu dedicat
Biroul celor mici e bine să fie amenajat într-un spaţiu dedicat, cât mai liniştit. Cea mai bună soluţie o reprezintă un colţişor din camera lor, însă dacă acest lucru nu e posibil, există şi alte variante. Biroul se mai poate amenaja şi pe hol, dacă există lumină naturală, pe balconul închis sau în living.
Foloseşte organizatoare
Organizatoarele de birou, fie că e vorba de cutii, suporturi sau rafturi, vor fi mereu utile. Le poţi folosi pentru a pune fiecare categorie de obiecte într-un loc dedicat, de la cărţi şi până caiete sau instrumente de scris. Organizatoarele se găsesc în majoritatea magazinelor home & deco, dar şi online. De cele mai multe ori, acestea sunt realizate din materiale textile, plastic, metal sau lemn.
Alege un scaun egornomic
Cei mici au nevoie de confort când stau la birou, fie că citesc, fie că îşi fac temele. De aceea, un scaun ergonomic, adecvat vârstei şi înălţimii lor reprezintă cea mai bună opţiune. Găseşti astfel de scaune online, dar şi în magazinele de mobilă. Ca să te asiguri că faci cea mai bună alegere, lasă-i pe cei mici să testeze scaunul înainte de a face achiziţia.
Aruncă produsele nefolositoare
Fie că e vorba de un compas stricat, fie că e vorba de caiete vechi sau pixuri care nu mai funcţionează, asigură-te că cei mici nu păstrează în zona biroului obiecte inutile. Acestea nu fac decât să aglomereze inutil spaţiul şi să le facă celor mici sesiunile de studiu mai dificile. De aceea, aruncă periodic obiectele nefolositoare de pe birou, de preferat alături de cei mici, ca ei să poată decide ce anume le mai foloseşte şi ce nu.
Foloseşte lumina naturală
Ca cei mici să poată învăţa şi citi în cele mai bune condiţii, au nevoie de lumină naturală. Astfel, zona de birou trebuie amenajata fie în apropierea unei ferestre, fie într-un loc din casa unde lumina intră din belşug. Bineînţeles, pe lângă o sursă de lumină naturală, copiii vor avea nevoie şi de o veioză sau o lampă pentru sesiunile de învăţat ce au loc seara.
Ca biroul copiilor să fie mereu ordonat şi organizat ca la carte trebuie să creezi un spaţiu dedicat, unde aceştia să se poată bucura de linişte, confort şi cât mai multă lumină naturală. Mai apoi, alcătuieşte o listă cu toate cele necesare şi foloseşte organizatoare pentru a le pune în ordine. Nu uita nici să arunci obiectele nefolositoare, de la caiete şi până la instrumente de scris sau decoraţiuni.
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!