Din ce in ce mai multi specialisti atrag atentia asupra pericolului jocurilor video la copii si ridica un semn de intrebare in ceea ce priveste legatura dintre jocurile video si violenta la copii. Statisticile releva faptlu ca, 97% dintre copiii cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani din Statele Unite se joaca pe calculator. Industria jocurilor video pentru acasa depaseste 11 miliarde de dolari, iar in primele 10 pozitii dintre cele mai bine vandute jocuri video se afla exclusiv jocuri care contin elemente de violenta, potrivit unor date din 2008.
Jocurile video au fost declarate vinovate pentru cresterea nivelului infractional la copii in Statele Unite, de la violenta, pana la cazurile de bullying (agresare fizica sau verbala) si pana la atacurile armate (atat arme de foc, cat si arme albe). Criticii condamna jocurile video pentru incurajarea violentei si pentru inocularea in cei mici a ideii ca violenta este cheia rezolvarii conflictelor.
Partizanii jocurilor video spun ca de fapt acestea sunt o forma de refulare si ca, prin exprimarea ei prin jocurile video, persoanele respective nu mai sunt violente si in viata de zi cu zi. Aceste pareri sunt contrazise de un studiu realizat in 2008, la care au participat elevi de gimnaziu. Potrivit acestuia, 60% dintre baietii care jucau jocuri video destinate adultilor au avut cel putin un episod de violenta la scoala, spre deosebire de 39% dintre baietii care nu se jucau astfel de jocuri.
Ce influenta pot avea jocurile video violente asupra copiilor
In jocurile video, victimele dispar dupa ce sunt omorate, iar jucatorii au vieti multiple, ceea ce desensibilizeaza jucatorii in viata reala si accentueaza comportamentul agresiv si in realitate, nu numai in joc.
Jocurile video violente pot contribui la asocierea placerii si a senzatiei de fericire prin abilitatea de a crea neplaceri si suferinte celorlalti. Copiii mici pot fi confuzi si sa fie violenti in viata de zi cu zi fara sa realizeze ca acest lucru e ceva rau, ci pur si simplu pentru ca imita un comportament vazut in jocurile video.
Prin faptul ca se joaca la nesfarsit anumite jocuri, jucatorul incepe sa se identifice inconstient cu personajele imaginare de acolo, sa-si formeze automatisme pe care sa nu le mai poata controla in viata reala si de aici se ajunge la exprimarea violentei si de-adevaratelea. Este ca la condusul masinii: soferul este invatat si repeta de atatea ori miscarea de a-si pune centura de siguranta incat, la un moment dat, nu o mai face constient, ci din automatism, imediat ce se urca in masina.
In timpul unui studiu din 2004, realizat cu 150 de copii de clasa a V-a, din Statele Unite, s-a observat ca jocurile video violente duc la reducerea capacitatii de empatie. Acest lucru s-a observat doar la jocurile violente, celelalte tipuri neinfluentand abilitatea copiilor de a se pune in pielea celorlalti.
O alta consecinta a jocurilor video a fost expusa de Asociatia Medicilor si Asociatia Psihologilor din Statele Unite. Potrivit reprezentantilor celor doua organisme, expunerea la violenta a tinerilor prin prisma jocurilor video ii face pe acestia sa se teama sa nu devina victime ale violentei celorlalti si atunci sa se manifeste prin violenta ca o forma preventiva de aparare impotriva celorlalti.
Argumente pro jocuri video
La atatea acuzatii, producatorii jocurilor video nu au stat cu mainile in san si au adus si ei, bazandu-se pe alte studii, contraargumente. Iata numai cateva dintre ele.
In timp ce popularitatea jocurilor video este in continua crestere, vanzarile in perioada 1995-2008 crescand de mai bine de patru ori, delicventa juvenila a scazut in aceeasi perioada de la 71,9%, la 49,3%.
Potrivit unui raport furnizat in 2004 de serviciile secrete americane, care au studiat fenomenul atacurile armate in scoli produse de copii, unu din opt copii ar fi fost influentati de jocurile video, restul fiind amatori de filme sau carti violente.
De asemenea, un studiu realizat in 2007, scoate la iveala faptul ca 45% dintre baietii care joaca jocuri video, fac acest lucru pentru a elibera furia, in timp ce 65% se folosesc de jocurile video pentru a se relaxa.
Jocurile video ii pot ajuta pe copii sa inteleaga in mediul virtual care ar fi consecintele faptelor lor de natura violenta si astfel sa fie mai putin dispusi sa devina violenti in realitate intrucat stiu ca exista pericolul ranirii cuiva sau chiar a uciderii unui om.
In anul 2005, in Statele Unite s-au inregistrat 2279 de crime comise de catre adolescenti (27,9 per un milion de cetateni), in comparatie cu 75 in Japonia (3.1 per milion de cetateni). Cu toate acestea, vanzarile de jocuri video per capita in Statele Unite sunt de 5,20 de dolari in SUA, fata de 47 de dolari in Japonia. Acest lucru demonstreaza ca nu poate fi stabilita o legatura directa intre jocurile video si violenta.
Tu ce parere ai, pot accentua jocurile video violenta la copii? Ce factori crezi ca mai contribuie la cresterea violentei in randul copiilor?
Credit foto: freedigitalphotos.net