6 moduri să-ţi motivezi copilul - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

6 moduri să-ţi motivezi copilul

Sfatulparintilor » Școlari » Comportament și dezvoltare » 6 moduri să-ţi motivezi copilul
moduri să-ţi motivezi copilul
Credit foto: Depositphotos.com

De ce oare este atât de greu să-i motivezi pe copii? De ce oare ai senzaţia că trebuie să-i împingi de la spate, chiar să-i forţezi să facă anumite lucruri, indiferent că este vorba de teme, de învăţat, de treburi casnice? De ce trebui să fie totul o luptă? Şi lista întrebărilor care încep cu “De ce…” poate continua.

Înainte de a mai porni încă un “război” cu copilul tău, ar trebui să te întrebi însă dacă nu cumva tu încerci să-l faci lui să-i pese pentru că ţie îţi pasă. Întreabă-te “Care este responsabilitatea mea?”, “Care este responsabilitatea copilului?”. Dacă, să zicem, copilul nu vrea să-şi facă temele, trebuie să îţi aminteşti că acestea sunt responsabilitatea lui. Responsabilitatea ta, ca părinte, este să-i atragi atenţia că temele sunt partea lui de viaţă, job-ul lui. Nici tu nu eşti plătit dacă nu te duci la serviciu şi nu-ţi faci treaba. Aşa că este datoria ta să-i prezinţi consecinţele în cazul în care nu-şi duce până la capăt sarcinile care intră în atribuţiunile lui. Atenţie, însă! Trebuie să-i explici de ce este important să înveţe, să-şi facă temele. Dacă nu faci asta, s-ar putea să-l induci în eroare şi să-i transmiţi doar că vrei să-şi facă temele pentru că îţi pasă ţie, nu pentru că i-ar putea folosi lui mai departe în viaţă. În plus, consecinţele nu sunt pentru a-l motiva. Ele sunt o urmare a alegerilor lui greşite.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

De multe ori, părinţii se simt responsabili pentru viitorul copiilor lor.

Viitorul copiilor sunt un rezultat al alegerilor lor. Succesul copiilor depinde în prea mică măsură de părinţi. Părinţii trebuie să-şi coordoneze copiii, să-i îndrume, nu să-i forţeze să facă alegeri pe care şi-ar fi dorit ei să le facă, la un moment dat. S-ar putea ca, pentru moment, copilul să-ţi facă pe plac, fie pentru a te face să te simţi mai fericit, fie pentru a scăpa de tine. Dar asta nu înseamnă că l-ai motivat!

Sunt copii şi copii. Şi unele lucruri care funcţionează la unii copii, la alţii n-au nici un efect. De aceea, trebuie să-ţi cunoşti foarte bine copilul. Să aplici mai multe tactici până când găseşti formula care să meargă mănuşă cu personalitatea copilului tău. Află de ce este mai puţin motivat copilul tău. Are câteva griji sau frustrări, e chiar disperat din anumite cauze? Poate chiar reacţia ta la lipsa lui de chef îl face mai nervos decât ar trebui să fie, iar de aici porneşte un întreg lanţ al slăbiciunilor care adânceşte lipsa de comunicare dintre tine şi copilul tău. Iar aceasta poate genera noi frustrări şi de o parte, şi de alta şi tot aşa.

Cum să-ţi inspiri copilul pentru a fi mai motivat? Iată câteva sfaturi care te vor putea ajuta.

1. Nu lăsa anxietatea ta să-l “motiveze”

Vei reuşi să-ţi motivezi copilul doar dacă îţi păstrezi calmul. Altfel, ei se vor concentra la cum să  răspundă crizelor tale de nervi şi nu să descopere adevăratul motiv pentru care ar trebui să întrepindă o acţiune sau alta. Dorinţa ta de a-l forţa să facă ceva pentru că aşa vrei tu va adânci, de fapt, războiul pentru putere dintre tine şi copilul tău.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

2. Inspiră-l

Fii un model pentru copilul tău. Dacă eşti prea obsedat de control, copilul tău va fi tentat să fugă în direcţia opusă când te vede. Gândeşte-te ce te-a inspirat pe tine pentru a-ţi seta obiective şi pentru a atinge scopurile. Nu forţa lucrurile pentru că rişti să-l motivezi să ţi se opună, nu să facă ceea ce trebuie.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 28/01/2024