Grija nr. 5: E un drac impielitat; imi e groaza ca o sa se raneasca!
Da, e adevarat, nervii tai de parinte sunt pusi la grea incercare cand copilul tau este tipul aventuros fizic, dar el invata lectii importante de viata cu privire la cat de mult isi poate forta propriile limite si de ce anume este capabil, timp in care se si distreaza, bineinteles.
Incearca sa ii dai ceva spatiu unde sa se joace liber si rezista tentatiei de a fi stilul de “parinte elicopter”. Un studiu recent din North Carolina arata ca atunci cand parintii stau prea mult in preajma copiilor care se joaca, acestia se joaca mai putin si nu au rezultatele pe care le-ar avea pentru dezvoltarea lor emotionala si psihica ca atunci cand sunt nesupravegheati.
Copilaria este, pana la urma, vremea cand alergi, sari, te cateri. Este suficient timp de seriozitate si grija cand crestem.
Grija nr. 6: Nu se lipeste nici o activitate de copil
Copiilor le place sa participe la activitati suplimentare extrascolare, indeosebi la ore de sport de orice fel. Insa parintii sunt prea disperati sa le umple fiecare moment liber cu asemenea activitati. Intr-un studiu recent, 71% din parinti recunosc ca umplu cu multe activitati timpul liber al copiilor cu varste cuprinse intre 4 si 9 ani.
Parintii insa se ingrijoreaza si se plang ca nu reusesc sa fie parinti buni pentru ca nu au putut determina copilul sa se agate de un sport sau activitate pe termen lung. Unii incearca cate 5-6 activitati: karate, fotbal, dansuri, cursuri de actorie, tenis, inot, etc.
Lasa copilul in ritmul lui si pune-te in pielea lui. Daca tie nu ti-ar placea o anumita activitate crezi ca vei deveni bun la ea numai pentru ca parintii te imping de la spate? Continua si du copilul la cate o activitate, atentie, nu la prea multe, si vezi care dintre ele ii place cu adevarat. Poate copilul tau va prefera doar lectiile de chitara si trebuie sa te multumesti cu el asa cum este. Nu uita, copilul nu vine pe lume ca sa iti implineasca tie ca parinte frustrarile sau visele neimplinite, ci pentru propria sa existenta. Indruma-l, da-i optiuni, sustine-l, lauda-l, intelege-l, fii acolo pentru el si … cam atat.
Totusi, care e numarul de activitati suplimentare dupa criterii de varsta, ca sa nu il epuizezi? Afla aici.
Afla aici alte 6 motive legate de cresterea si educarea copilului tau despre care n-ar mai trebui sa te ingrijorezi.