“Abia asteptam vara, dar a fost un cosmar. Copiii au facut mizerie in toata casa, s-au jucat numai la computer si s-au certat toata ziua. Fiul meu de 16 ani imi raspundea la fiecare vorba si ignora fiecare consecinta pe care i-am setat-o. Sunt pe punctul de a exploda in fiecare zi si m-am saturat sa tip la ei. Ce sa fac?”. Iata un caz real, al unei mame care simte ca pierdut controlul si nu mai stie cum sa gestioneze o astfel de situatie tensionata. Cu siguranta, multi dintre voi s-au aflat la un moment dat in viata intr-un asemenea moment in care, pur si simplu, n-au mai stiut ce sa faca.
Iata 5 sfaturi care iti pot fi de folos, oferite de specialistii EmpoweringParents.com.
1. Seteaza limite
Atunci cand setezi niste limite in casa, nu incepe cu mai mult de doua. Apoi, pe masura ce respectivele limite au inceput sa fie respectate poti introduce alte doua si tot asa. Sa zicem ca vrei sa limitezi accesul la jocuri video si sa impui o ora de culcare. In acest caz, le poti spune copiilor “De azi inainte, nimeni nu se mai joaca la calculator dupa ora 22:00”. Sau “De azi inainte, ora de culcare este 21:00”. Sau “Vreau sa terminati curatenia in camera voastra pana la ora pranzului” etc. Odata stabilite regulile, nu e recomandat sa te pierzi in explicatii. Ferm si calm le spui o singura data ce te-a determinat sa iei aceasta hotarare si apoi iesi din discutie. Nu are sens sa intri in negocieri intrucat dai apa la moara si pot incepe discutii in contradictoriu. Spune ce ai de spus scurt si rapid, apoi paraseste incaperea.
2. Intareste limitele
Dupa setarea limitelor, vino cu niste consecinte logice in cazul in care aceste reguli noi nu se respecta. Daca cei mici s-au jucat la calculator pana la ora 11:00 noaptea, a doua zi le reduci cu o ora programul de utilizare a computerului. Daca incalcarea regulii continua, se opreste computerul de tot, pana cand va respecta regula. De asemenea, pot recastiga dreptul de a utiliza computerul daca timp de X ore nu se mai cearta intre ei.
3. Creeaza rutina
Fa un program strict care sa includa orele de mic dejun, pranz si cina; intervalul in care urmeaza sa faca curat, intervalul in care se pot juca, intervalul in care isi fac teme de vacanta etc, ora de mers la culcare. Fiecare respectare a acestor etape va atrage o recompense, iar fiecare incalcare – o consecinta.
4. Ia copiii neascultatori asa cum sunt
Atunci cand copilului tau putin ii pasa de limitele, consecintele sau rutina pe care le-ai setat, vin si pleaca din casa cand poftesc, nu ai nici cea mai mica idee unde se duc, nu fac nimic prin casa, este clar ca acesta iti testeaza limitele sau simt ca tu ti-ai pierdut autoritatea. In acest caz, trebuie sa schimbi abordarea.
Care sunt privilegiile pe care copilul tau le apreciaza cel mai mult? Telefonul mobil, jocurile video, alocatia zilnica, sta mult timp pe internet? Atunci cand copilul nu se comporta corespunzator, interzice-I unul din privilegiile la care tine cel mai mult. Daca ii pasa prea putin de interzicerea unui anumit privilegiu, nu vei reusi sa-i schimbi comportamentul. Un alt aspect foarte important este sa te tii de cuvant odata ce l-ai amenintat cu respectivul lucru. Astfel va sti ca “ce s-a spus s-a spus, si ce s-a spus urmeaza sa se intample!”.
Apoi, incearca sa discuti cu el atunci cand sunteti amandoi calmi. Acest comportament defensiv poate ascunde in spate o suparare, o nevoie nesatisfacuta, o frustrare pe care nu stie sa o gestioneze sau sa o exprime. Ajuta-l sa descopere singur modalitatile care il pot ajuta sa gestioneze aceste sentimente.
5. Fii proactiv
Sunt copii care nu stiu cum sa-si programeze timpul, in lipsa orarului de la scoala. Ii poti ajuta sa-si organizeze programul si in timpul vacantei. Faceti o lista de activitati pe care o poate face zilnic, a obiectivelor din oras ce pot fi vizitate in timpul saptamanii sau in weekend, a bugetului destinat fiecarei activitati in parte. Poti programa iesiri la prieteni sau vizite ale acestora la voi in casa. Poti organiza mici petreceri etc.
Pentru parintii care lucreaza
Cum majoritatea parintilor lucreaza in timpul vacantei de vara, este foarte greu sa-i poti supraveghea pe copii, mai ales daca vorbim de adolescenti. Cand ajung acasa, tot ce aud sunt plangeri despre ce si-au facut unul altuia. Daca te confrunti cu o astfel de situatie, fa un plan pentru fiecare copil: ce are de facut si cum trebuie sa reactioneze in cazul in care celalalt frate ii face zile fripte. Daca nu reusesc sa se inteleaga nici asa, pot pierde amandoi un privilegiu de care este foarte atasat pana cand nu vor mai fi probleme. Pentru o vreme ii poti trimite separat la bunici, in tabere, la rude sau prieteni care pot sta cu ei. Ii poti inscrie, de asemenea, la cursuri de vara sau proiecte de voluntariat in care sa-si petreaca timpul liber intr-un mod constructiv si pe placul lor.
Foarte important este sa-ti pastrezi calmul, indiferent de situatie. Este foarte greu, dar nu imposibil. Totul este sa-ti dai seama ca vei fi un bun exemplu pentru copilul tau.
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta