Toata lumea iti spune ca trebuie sa-ti lasi copilul sa suporte consecintele faptelor sale. Insa, care este adevaratul sens al acestei sintagme? Multi parinti nu inteleg ce trebuie facut si au dificultati in a-si lasa copiii sa vada pe pielea lor cum e sa faci ceva nepotrivit.
De exemplu, daca un copil nu-si face temele, parintii ar trebui sa-l lase sa vada ca va lua note din ce in ce mai mici, ca poate va fi scos la tabla cu lectia neinvatata, ca poate va ajunge la coringenta sau chiar la repententie. Acestea sunt consecintele naturale ale faptului ca refuza sa-si faca temele si sa invete. Daca il lasi sa ajunga in punctul in care ii scade nota, de exemplu, ii arati ca responsabilitatea este la el: “Nu este problema mea ca ai luat nota mica. Este problema ta ca n-ai invatat. Ai facut o alegere, culegi roadele. Vrei alte rezultate, schimba actiunea data viitoare!”.
Nu in toate domeniile poti lasa sa actioneze consecintele naturale. Nu poti lasa copilul sa bage cuie in priza sau sa se joace cu focul ca sa-si da seama ca sunt actiuni periculoase.
Iata care sunt cele mai bune domenii in care iti poti lasa copilul sa suporte consecintele faptelor sale.
1. Alegeri gresite la scoala
Sunt multi parinti care isi cicalesc copiii sa isi faca temele, sa invete, sa nu mai intarzie la ore, sa nu mai chiuleasca etc., apoi – cand vad ca problema devine serioasa – intervin pe la profesori spre a-i ierta. Acest lucru duce, pe de o parte, la subminarea autoritatii profesorului, cat si la obisnuirea copilului cu… “lasa ca se ocupa mama/tata”.
In plus, cu siguranta nu vei sta sa-l bati la cap sa te asiguri ca va urma instructiunile date de seful sau atunci cand va fi mare, la job. Dupa cum nici nu te vei duce la directorul companiei sa-l pasuiasca pentru ca nu a respectat un dead-line sau sa-i duci biletel pentru vreo absenta nemotivata.
2. Treburile casnice
Daca ai hotarat ca vei pune la spalat doar hainele pe care si le duce singur in cosul de rufe sau in masina de spalat, atunci asa sa faci. Nu isi aduce hainele la spalat are doua optiuni: merge cu hainele murdare sau si le spala singur. Acestea sunt consecinte naturale ale nerespectarii intelegerii pe care ati avut-o.
Pentru curatenia in camera lor, cea mai eficace metoda este “plata”. Stabiliti o suma de bani saptamanala pe care o primeste pentru a-si mentine camera curata. Ca in viata, nu munceste, nu primeste “salariu”. La copiii mici, care isi imprastie jucariile peste tot, instaurati “cutia de duminica”. Toate jucariile care nu sunt puse la locul lor vor fi duse la “cutia de duminica”. Iar copilul nu are voie sa se joace cu ele pana la urmatoare duminica.
Citeste continuarea: 1 2
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua