Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta tinerii de astazi este surplusul de greutate. Peste tot vedem copii supraponderali, mult mai multi decat in trecut si la varste cu mult mai mici. Si mai alarmant este faptul ca o parte insemnata a acestora provine din familii in care kilogramele in plus n-au fost niciodata un subiect de ingrijorare. Lipsa de miscare, un regim alimentar dezechilibrat dar si alti factori nocivi contribuie din plin la cresterea numarului de obezi in randul adolescentilor.
Din cauza efectelor distrugatoare pe care un consum caloric excesiv il are asupra populatiei, specialistii din lumea intreaga au incercat sa gaseasca solutii viabile. Dincolo de problemele medicale pe care abuzul de grasimi il are asupra corpului uman nu sunt de neglijat nici aspectele asupra psihicului adolescentilor – care, desi nu sunt la fel de vizibile, pot produce pagube extrem de mari.
Te mai poate interesa si: 9 lucruri pe care sa nu le spui la masa. Tine de regulile de bune maniere!
Dar ce pot face parintii pentru a fi siguri ca odraslele lor se hranesc sanatos?
Raspunsul la aceasta intrebare a fost dat de catre cercetatori in nutritie de la Universitatea din Illinois (SUA), al caror studiu a fost publicat in numarul din luna mai al revistei Pediatrics. Potrivit specialistilor din Illinois mesele regulate in familie ii pot ajuta pe copii sa fie mai subtiri si mai sanatosi. La studiu au participat peste 180.000 de copii si adolescenti. Aproape un sfert (24 la suta) dintre copiii care iau masa impreuna cu parintii de cel putin trei ori pe saptamana nu se confrunta cu probleme legate de excesul de greutate in comparatie cu cei care rareori mananca acasa. Explicatia este simpla, parintii au un un control mai mare asupra ingredientelor folosite.
Mesele in familie sunt bune nu numai la fizic, ci si la psihic. Potrivit unui studiu realizat de cercetatori de la Universitatea din Minnesota (SUA), adolescentii care mananca des impreuna cu parintii au note mai bune la scoala, sunt mai putin predispusi la consumul de droguri sau alcool sau la depresii.
In perioada actuala, multi dintre noi sunt nevoiti sa petreaca mai mult timp la serviciu decat acasa, lasand mesele copiilor pe mana bonelor, bunicilor sau a angajatilor de la afterschool. Specialistii ne sfatuiesc insa sa ne facem timp pentru mesele in familie, planificarea fiind cuvantul cheie.
Te mai poate interesa: 9 lucruri pe care sa nu le spui la masa. Tine de regulile de bune maniere!
Ce e de facut?
- Ganditi-va la masa in familie ca la o sedinta!Nu puteti lipsi de la o sedinta importanta, nu-i asa? In plus, asa cum va faceti timp pentru sala, coafor, cosmetica, o partida de tenis sau fotbal, puteti gasi ragazul necesar si pentru un mic dejun sau o cina in familie.
- Incercati cumparaturile on-line.E adevarat, comisioanele maresc costul. Dar timpul petrecut alaturi de copil si nu in supermarket-uri este de nepretuit.
- Asezati alimentelein frigider astfel incat sa fie usor de utilizat la gatit. Pachetele de branza feliata, salata, legume proaspete proportionate se pot transforma imediat intr-o salata delicioasa si sanatoasa.
- Utilizati cuptorul cu microunde, aparatele de gatit la aburi sau masina de paine. Pe langa faptul ca veti gati sanatos, veti putea folosi timpul in compania copilului.
- Gatiti o data, mancati de doua-trei ori. Faceti cateva portii in plus la meniu. Le puteti utiliza zilele urmatoare, schimband doar garnitura.
- Combinati gatitul cu temele. Improvizati un birou aproape sau chiar in bucatarie. Va va fi mai usor sa supravegheati copilul, sa-l ajutati si sa-l corectati unde este cazul.
FOTO: Depositphotos.com
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie