Femeile care se confruntă cu depresie postnatală pot să nu recunoască că sunt deprimate, de cele mai multe ori nefiind conștiente de simptomele experimentate. În cazul în care partenera ta sau o persoană dragă suferă de această problemă este obligatoriu să o ajuți. Nu trebuie să aștepți și să speri că va fi bine. Dacă rămâne netratată, acest tip de depresie poate avea efecte grave asupra mamei și relației cu cei din jur, dar și asupra dezvoltării emoționale și psihologice a copilului.
Informații și semne pentru depresia postnatală Depresia postnatală poate fi clasificată în depresie majoră și minoră, care diferă în gravitate și prognostic și are o incidență combinată de 7-15% în primele trei luni postpartum. Incidența sa în ansamblu este de 5-7% în primele trei luni, sugerând că femeile care abia au născut se confruntă cu cele mai ridicate rate de depresie gravă. Cel mai important factor de risc care crește rata de depresie majoră a fost o sarcină anterioară; conform studiilor un procent între 25-50% dintre femei vor experimenta o recurență după o sarcină subsecventă.
Alți factori de risc de luat în considerare: simptome antenatale depresive, istoric de tulburare depresivă gravă, sprijin social precar, evenimente de viață importante sau factori stresori în sarcină și istoric familial de depresie postpartum majortă, femeile cu diabet gestațional și cele care au sarcini multiple.
Simtomele care se regăsesc în tabloul clinic al depresiei postnatale majore: includ stare psihică deprimată, interes redus în activități plăcute (anhedonie), nivel redus de energie, modificări în tiparul de somn (insomnie sau hipersomnie), modificări în greutate (creștere sau scădere), concentrare scăzută sau lipsa capacității de decizie, sentimente de vină și de inutilitate, retard psihomotor sau agitație, ideație suicidară.
Depresia postpartum se poate transforma în psihoză, care presupune halucinații vizuale și auditive, paranoia, insomnie gravă și comportament bizar. În cazul acesteia mămica poate să se confrunte cu idei iraționale despre bebeluș, precum că este posedat sau că vrea să își facă rău sau copilului. Femeile care suferă de alte boli psihiatrice, precum tulburare bipolară și schizofrenie, pot fi expuse unui risc mai mare de psihoză postpartum. Aceste simptome necesită consult medical imediat și chiar spitalizare.
Citește continuarea pe Qbebe: http://bit.ly/2Xmi79T