Chiar daca, pentru majoritatea femeilor, perioada de sarcina este una plina de rasfat si amintiri frumoase, pentru multe femei aceasta perioada este presarata cu greturi matinale si varsaturi. Dar totusi ce este o sarcina toxica si cum poate afecta mama sau copilul?
Termentul de sarcina toxica este unul popular si este folosit pentru acele sarcini ce perturba organismul mamei iar consecinta sta in varsaturile si greata ce par ca nu vor sa dispara.
Sarcina toxica si varsaturile matinale
Toata lumea a auzit de ” greturile matinale” care se manifesta in primele luni de sarcina la aproape 90% din randul femeilor insarcinate. Aceste simptome se pot prelungi pe durata intregii zile, insa in primele ore ale dimineatii acestea sunt mai intense. Totusi nu trebuie sa confundam „greturile matinale” cu sarcina toxica. In cazul celei din urma, greturile sunt urmate de varsaturi si senzatie de rau iar de foarte multe ori pot duce spre deshidratare, scaderea in greutate, pierdere de electroliti, deficite nutritionale sau dezechilibre importante ale metabolismului mamei. In acest moment viitoarea mamica nu va mai avea energia necesara sa se ridice din pat si poate avea nevoie de spitalizare si tratament. Aceste afectiuni ale mamei au efect negativ si pentru copii insa cu un tratament adecvat si multa odihna mama poate sa treaca peste acest episod.
Este important sa stii ca sarcina toxica este o perturbare care apare inca din primul trimestru de sarcina si este cauzata de schimbarile care au loc in organismul mamei in perioada sarcinii. Momentan nu se cunosc cauzele exacte a aparitiei acestei afectiuni insa toate studiile facute pana in prezent ne conduc la concluzia unei modificari neuro-hormonale. Totusi medici au mai identificat si alte posibile cauze precum cauzele psihologice date de stres sau depresie, ori disfunctiile gastrointestinale, hepatice.
Cum iti dai seama ca ai o sarcina toxica?
In primul rand aceasta afectiune este diferita de greturile matinale. Greturile si varsaturile persista iar mamica nu mai poate ingera alimente, scade in greutate sau are tulburari metabolice. Acest lucru este un semnal de alarma deoarece lipsa alimentelor si automat a vitaminelor si mineralelor din organism sunt punctul de plecare a tulburarilor semnificative in functionalitatea diferitelor organe. Chiar daca este o situatie extrem de rar intalnita, in lipsa unui tratament se poate ajunge si la deces.
Cum combatem aceasta afectiune?
In primul rand sunt necesare cateva analize de laborator dar si cateva analiza imagistice precum ecografia, detectarea unei sarcini multiple si chiar o endoscopie. In urma rezultatelor si sfatului medicului tau iti va fi prescris un tratament medicamentos sau un regim bogat in fructe si legume proaspete.
Varsaturile care persista in randul femeilor gravide au ca si cauza deficitul de vitamine B1 si K.
Inainte sa te sperii ca suferi de o „sarcina toxica” vorbeste cu medicul tau si explica-i simptomele pe care le ai. Medicul va sti cel mai bine daca te confrunti cu o sarcina toxica sau doar ai greturile matinale mai puternice. Este extrem de important ca in perioada sarcinii sa nu iei medicamente sau vitamine fara acordul in prealabil al medicului care iti supravegheaza sarcina.
Credit foto: freedigitalphotos.net
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!