Program gratuit de renunțare la fumat pentru gravide - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Program gratuit de renunțare la fumat pentru gravide

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Program gratuit de renunțare la fumat pentru gravide
gravida fumat - tigari - sfatulparinitlor.ro - girl-smoke-cigarette-2198839

Michigan State University, SUA, în parteneriat cu Departamentul de Sănătate Publică, Universitatea Babeș-Bolyai invită femei însărcinate să participe în proiectul de cercetare Renunț în Doi, care va testa un program gratuit de renunțare la fumat.

Vă invităm să participați dacă:

  1. Aveți cel puțin 18 ani
  2. Sunteți până în săptămâna 28 de sarcină
  3. Fumați, chiar dacă doar din când în când
  4. Sunteți de acord să oferiți numărul de telefon al soțului/partenerului pentru a putea fi contactat să participe în acest studiu împreună cu dumneavoastră

 

Ca să participați, nu contează dacă vreți sau nu să renunțați la fumat. Participarea va fi complet confidențială. Prin intermediul acestui program este posibil să participați gratuit la scurte sesiuni de consiliere prin telefon cu o specialistă pregătită să vă susțină, dacă doriți, în procesul de renunțare la fumat și în a face fată nevoii de a fuma. Consilierea se va baza pe tehnica Interviului Motivațional, o metodă care s-a dovedit de succes în a ajuta fumătorii să renunțe la fumat în alte studii. Interviul Motivațional este un stil de consiliere comportamentală care poate ajuta oamenii să își exploreze şi să își rezolve incertitudinile cu privire la diverse schimbări de comportament, cum ar fi fumatul. Decizia de a renunța sau nu la fumat va fi complet a Dvs.

Toți participanții în acest studiu vor fi recompensați pentru timpul acordat studiului, cu 2 carduri valorice pentru Dvs și un card cadou pentru soț/partener, fiecare în valoare de câte 50 RON.

.

Proiectul Renunț în Doi

România și alte țări din Europa Centrală și de Est înregistrează rate ridicate de fumat în timpul sarcinii și în perioada postnatală, existând nevoia de a adapta intervențiile de prevenire a consumului de tutun la contextele socio-culturale ale acestor țări. Perioada sarcinii reprezintă un moment bun pentru aplicarea intervențiilor de renunțare la fumat și prevenire a recidivei fumatului. Astfel, este facilitat și procesul de implicare al soților/ partenerilor împreună cu mamele în acest tip de intervenții.

Scopul proiectului este de a adapta si testa fezabilitatea implementării și eficacitatea preliminară a unei intervenții de renunțare la fumat în timpul sarcinii și de prevenire a recidivei fumatului în perioada postnatală.

Obiectivele proiectului sunt:

  1. Dezvoltarea și adaptarea la contextul socio-cultural românesc a unei intervenții la nivel de cuplu pentru reducerea fumatului în timpul sarcinii și a recidivei fumatului după naștere, intervenția urmând să fie bazată pe creşterea motivaţiei de a renunţa la fumat şi îmbunătîţirea abilităţilor de rezolvare a problemelor,
  2. Implementarea unui trial clinic controlat randomizat pentru a evalua efectul intervenţiei asupra renunțării la fumatul în timpul sarcinii și reducerea ratei de recidivă a fumatului în perioada postnatală.

 

Metodologia și Etapele Studiului

Metodologia de Implementare a Proiectului de Cercetare

Studiul se desfășoară pe parcursul a 3 etape, în perioada 1 decembrie 2014 – 1 decembrie 2019, iar momentan ne aflăm în implementarea celei de a treia etape a proiectului.

Etapa I, de cercetare formativă, în cadrul căreia s-au colectat date calitative prin intermediul a 18 interviuri individuale cu femei însărcinate fumătoare și nefumătoare. Tot în această etapă s-au colectat și date cantitative prin intermediul chestionarelor aplicate unor 155 de femei care au îndeplinit criteriile de eligibilitate ale studiului. Informațiile calitative și cantitative colectate în această etapă au fost utilizate pentru a informa implementarea Etapei II.

Etapa II a fost dezvoltată pe baza datelor colectate în Etapa I și a cuprins adaptarea intervenției MAPS la contextual socio-cultural din România, prin intermediul unui workshop la care au participat membrii echipei de cercetare, împreună cu consilierii care urmează să livreze intervenția dezvoltată prin intermediul proiectului.

Etapa III a proiectului coincide cu testarea intervenției adaptate la contextul socio-cultural din România, printr-un trial clinic controlat randomizat (60 de cupluri în grupul de control și 60 de cupluri în grupul de intervenție), evaluarea acestuia având loc la 30-33 de săptămâni de la înrolarea cuplurilor în studiu și la 16 săptămâni după naștere. Această etapă se va desfășura în perioada mai 2017 – iunie 2019.

 

 

Intervenția Renunț în Doi

Femeile cu vârsta de peste 18 ani, care sunt însărcinate până în săptămâna 28 de sarcină, care fumează și care sunt de acord să ofere datele personale de contact și cele ale soțului/ partenerului lor sunt eligibile să participe la acest proiect de cercetare.

Pentru că această etapă a studiului este implementată printr-un design de tip trial clinic controlat, cuplurile înrolate în studiu (femei eligibile și partenerii/soții lor care au fost contactați și au fost de acord să participe la studiu) vor fi alocate cu probabilitate egală, în mod aleatoriu (ca și cum s-ar da cu banul), în două grupuri. În funcție de grupul în care vor fi distribuite, femeile pot să participe la ședințe de consiliere prin telefon, cu o specialistă pregătită să ofere suport pentru a renunța la fumat. În funcție de preferințe și nevoi, numărul de sedințe de consiliere va fi stabilit de către participantă împreună cu specialista. Ședințele de consiliere prin telefon vor avea loc în timpul sarcinii și în primele 2 luni după naștere. În medie, un program de consiliere poate avea până la 8 sesiuni. Soții/ partenerii acestora pot şi ei să primească dacă doresc sesiuni de consiliere prin telefon de aproximativ 20 de minute fiecare, scopul acestor sesiuni fiind de a discuta modalități prin care ei ar putea ajuta femeiile să renunțe la fumat. Numărul de sesiuni de consiliere va fi stabilit de către soț/partener împreună cu consilierul, în funcție de preferințele sau nevoile dânsului. În medie, un program de consiliere pentru parteneri poate avea până la 4 sesiuni.

Consilierea se va baza pe tehnica Interviului Motivațional, o metodă care s-a dovedit de succes în a ajuta fumătorii să renunțe la fumat în alte studii. Interviul Motivațional este un stil de consiliere comportamentală care poate ajuta oamenii să își exploreze și să își rezolve incertitudinile cu privire la diverse schimbări de comportament, cum ar fi fumatul. Pentru că programul este adresat cuplurilor, soții sau partenerii femeilor vor fi contactați și invitați să participe în acest program. În situația în care partenerul femeii nu va fi de acord să participe, femeia nu va putea fi inclusă în acest studiu de cercetare.

 

 

Aspecte Etice

Participarea la studiu este strict voluntară. După înrolare, persoanele care vor participa la studiu au posibilitatea de a se retrage în orice moment doresc. Totodată, acestea au libertatea de a nu răspunde la anumite întrebări pe care le consideră inconfortabile și de a refuza participarea la sesiuni de consiliere. Toate aceste aspecte sunt explicate fiecărui participant, prin intermediul formularului de consimțământului informat.</>

Acest studiu a fost evaluat și a primit un aviz favorabil din partea Comisiei de Etică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca și a Comisiei de Etică a Universității de Stat din Michigan, SUA. De asemenea, proiectul a fost înregistrat în registrul online ClinicalTrials.gov, un website care oferă informații publicului larg despre studiile de tip trial clinic care înrolează subiecți umani. Pentru a accesa pagina proiectului Renunț în Doi de pe website-ul ClinicalTrials.gov, vă rugăm să dai click aici.

 

 

 

Mai multe detalii despre inscriere gasiti aici.

Data articol: 20/07/2017