Proverbialele pofte de acru, dulce sau sărat nu le ocolesc pe majoritatea femeilor însărcinate; de fapt, ne confruntăm cu o creștere a apetitului în general. În plus, auzim pe toate vocile celebrul refren „Acum trebuie să mănânci pentru doi”. Nu ceda însă tentației de a pune semnul egal între supraalimentare și o sarcină sănătoasă! Consecințele pot fi dintre cele mai neplăcute atât pentru tine, cât și pentru bebelușul tău.
Câte kilograme este normal să acumulezi când ești însărcinată?
De la o femeie cu greutate normală se așteaptă o creștere în greutate între 11 și 16 kilograme pe tot parcursul sarcinii, conform experților de la American Institute of Medicine. Normele pe care le-au stabilit sunt recunoscute și aplicate actualmente de majoritatea organizațiilor medicale din lume. În decursul primului trimestru de sarcină, ritmul creșterii ponderale se situează între 0,5 și 2 kilograme. În cel de-al doilea și al treilea trimestru între 0,36 și 0,45 kilograme pe săptămână, putând ajunge până la sfârșitul trimestrului 3 la o creștere ponderală de aproximativ 10 kg peste cele din trimestrul întâi.
Specialiștii ne sfătuiesc să mâncăm în primul trimestru puțin mai mult decât am mânca de obicei și să creștem apoi treptat aportul caloric zilnic, ajungând la 500 Calorii abia în ultimele săptămâni de sarcină.
- un mic dejun consistent: 200 g mere/piersici/portocale, 150 g iaurt, sandviș făcut cu 50 g pâine integrală, 50 g telemea de vacă și 100 g ardei
- o masă de prânz: 150 g piept de curcan, 200 g cartofi natur și o salată de varză proaspătă preparată cu 1 linguriță de ulei
- doar 100 g napolitane cu ciocolată.
Adaosul caloric care depășește limitele recomandate se transformă automat într-un surplus de kilograme care nu numai că nu îți este de ajutor ție și bebelușului tău dar, conform studiilor statistice, crește incidența problemelor și complicațiilor pe termen scurt, mediu și lung.