Cezariana este prima optiune in cazul multor viitoare mamici, chiar daca nu exista indicatii medicale pentru aceasta interventie. Nasterea prin cezariana are avantaje si dezavantaje, iar despre fiecare dintre acestea iti vom vorbi in randurile urmatoare.
Medicul poate recomanda cezariana in situatiile urmatoare: colul uterin nu se deschide suficient, iar travaliul nu se instaleaza, fatul este in suferinta sau are o pozitie anormala, sarcina este multipla, placenta acopera deschiderea colului (placenta praevia), gravida a mai avut o cezariana, gravida are o problema de sanatate (o afectiune cardiovasculara, cerebrala sau o infectie genitala), un fibrom mare obstructioneaza canalul nasterii, o bucla din cordonul ombilical aluneca de-a lungul colului uterin inaintea fatului.
Dincolo de aceste probleme medicale, multe gravide solicita cezariana pentru a scapa de travaliu, de posibilele complicatii ale nasterii naturale, de durerea asociata nasterii naturale sau pentru a profita de avantajele nasterii programate.
Afla, in cele ce urmeaza, ce avantaje si dezavantaje are nasterea prin cezariana.
Citeste si: Ce nu trebuie sa faci dupa operatia de cezariana
Nasterea prin cezariana. Avantaje si dezavantaje
Pentru mamica, nasterea prin cezariana are urmatoarele avantaje: lipsesc durerile asociate travaliului si nasterii naturale, efortul lung si istovitor cum este cel din timpul travaliului este inexistent, nasterea este programata, astfel incat mamica nu mai este luata prin surprindere asa cum se intampla la nasterea naturala. Totodata, daca alege cezariana, gravida nu va avea parte nici de epiziotomia care, nu de putine ori, este traumatizanta si nici de incontinenta urinara, una dintre cele mai neplacute consecinte ale nasterii naturale.
Nasterea prin cezariana are, de asemenea, avantaje majore pentru bebelus: acesta nu va mai trece prin canalul nasterii, in care este supus contractiilor ore intregi, ca in cazul unei nasteri naturale. In plus, nu exista riscul infasurarii cordonului ombilical in jurul gatului, nici al innodarii acestuia, nici al angajarii gresite a fatului in canalul pelvin.
Nu rata nici: La cate saptamani se face cezariana
Nasterea prin cezariana are mai multe dezavantaje pentru mamica:
Recuperarea este mai anevoioasa decat in cazul nasterii naturale, durerea resimtita dupa ce trece efectul anesteziei este semnificativa, la fel ametelile si senzatiile de greata. Durerile sunt tinute sub control cu analgezice, insa nu este recomandat sa abuzezi de acestea intrucat trec in laptele matern.
De asemenea, studiile arata ca femeile care nasc prin cezariana prezinta un risc mai mare de depresie postnatala, precum si un risc mai mare de infectii sau hemoragii.
In ceea ce priveste bebelusul nascut prin cezariana, acesta nu poate fi alaptat de mama imediat dupa nastere, deoarece lactatia se declanseaza mai greu decat in cazul nasterii vaginale. De asemenea, bebelusul nu se naste la termen, medicii programand operatia cu una sau doua saptamani inainte de termen. Astfel, bebelusul este privat de un timp pretios pe care l-ar fi putut petrece in burtica mamei, timp in care ar fi putut sa ia mai mult in greutate si sa se dezvolte mai bine. Unii bebelusi nascuti prin cezariana au dificultati in a se adapta la schimbare: sunt mai lenesi la supt, uita sa respire sau nu reusesc sa-si mentina constanta temperatura corpului. Aceste neajunsuri nu sunt, insa, prezente si in cazul cezarienei efectuate la cald, adica dupa debutul travaliului.
Te mai poate interesa si: Nastere naturala sau cezariana. Argumente pro si contra
Imagine de Iuliia Bondarenko de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?