Unul dintre cele mai importante si emotionante evenimente din viata unei femei este legat de momentul in care il aduce in lume pe bebe. Un eveniment incarcat emotional dar si unul care poate sa aduca motive de ingrijorare pentru majoritatea femeilor.
Toate mamicile isi doresc o nastere care sa decurga bine iar experienta sa fie una usoara si placuta insa se gandesc si la aspectele practice ale unei nasteri nu numai la evenimentul in sine.
Alegerea unei maternitati este o decizie care trebuie abordata din toate punctele de vedere pentru a fi sigura ca ai ales varianta corecta pentru tine si copilul tau. In continuare vom incerca sa punctam beneficiile si dezavantajele unei nasterii in maternitatile de stat dar si in cele private.
Nasterea la maternitatea de stat
Multe maternitati din Romania nu au mai fost renovate de la infiintarea lor, in timp ce altele se confrunta cu lipsa de personal medical sau a materialelor necesare pentru o nastere. Totusi exista si maternitati de stat care au fost renovate cu fonduri europene sau prin proiecte sociale, insa majoritatea maternitatilor de stat din Romania are acelasi decor comunist ca si acum 30 de ani.
Un alt dezavantaj al nasterii in cadrul unei maternitati de stat este strans legat de conditiile oferite in cele 2-3 zile de spitalizare. De foarte multe ori mamicile se intorc din maternitatile de stat dezamagite de experienta pe care au avut-o. Totusi nu trebuie sa generalizam, nu toate maternitatile de stat din Romania intra in aceasta categorie. Faptul ca trebuie sa imparti camera si baia cu alte cateva femei sau ca stai in travaliu alaturi de alte viitoare mamici pot constitui elemente descurajatoare pentru multe mamici.
Experienta unei nasteri in maternitatea de stat depinde extraordinar de mult de medicul tau si de asistente. Majoritatea mamicilor care au avut plangeri asupra nasterii intr-o maternitate de stat nu s-a plans de aglomeratia din saloane ci de „bunele maniere” ale asistentelor si doctorilor.
Un alt dezavantaj pentru mamici este faptul ca nu vor putea sa stea cu bebe in camera sau sa il vada de cate ori doresc pe zi. Foarte putine maternitati de stat din Romania ii lasa pe mamici si bebelusi in aceeasi camera. Pana la urma este de inteles aceasta decizie avand in vedere ca in camera stau si cate 4-5 mamici iar 4-5 copilasi in plus ar face atmosfera incarcata.
Totusi nasterea intr-o maternitate de stat are si cateva avantaje. In primul rand o maternitate de stat este pregatita pentru complicatiile care pot sa apara in timpul nasterii sau dupa. Pretul ar trebui sa constituie principalul avantaj daca stam sa ne gandim ca este acoperit in totalitate de CNAS insa stim bine ca o nastere la maternitatea de stat costa.
Nasterea la maternitatea privata
Chiar daca a inceput sa devina locul 1 in preferintele viitoarelor mamici, maternitatile private au parte si de o serie de cateva dezavantaje considerabile. In primul rand, inainte de a te gandi la tot confortul care va este oferit de o maternitate privata, trebuie sa constientizezi ca in timpul nasterii pot sa apara complicatii pentru care clinica privata nu este pregatita, din punct de vedere al aparaturii sau specialistilor.
Un alt dezavantaj major este cel legat de costuri. Nasterea la privat poate sa ajunga la 800-1300 de euro, in functie de clinica aleasa dar si de metoda de nastere (naturala sau cezariana).
Bineinteles ca nasterea la maternitatile private are o serie de avantaje deja cunoscute in randul mamicilor. Confortul, personalul amabil si conditii pe care le vedem doar in filme.
Majoritatea mamicilor care au optat pentru o nastere in sistemul privat s-au declarat incantate de experienta pe care au avut-o. In primul rand confortul a venit inca din salonul unde mama sta inainte si dupa nastere. Acestea poate fi o rezerva de 1 pat sau maxim un salon de 2 paturi. Fiecare camera are baie proprie cu cabina de dus iar in camera veti avea si televizor, dulap si aer conditionat. Pana si paturile reprezinta un avantaj pentru mamici deoarece acestea se pot ridica pentru ca mami sa stea intr-o pozitie cat mai confortabila.
Asistentele pot fi usor chemate, prin apasarea unui buton, iar copilul poate sta cu tine in camera sau poate sa fie adus ori de cate ori vrei sa il vezi. Il poti tine pe cel mic in patutul lui de spital sau intr-un patut bebe special ce se leaga de patul mamei. Astfel il vei putea alapta mai usor si poti dormi aproape de el.
Mancarea nu se compara cu cea de la maternitatile de stat pentru ca in cazul unei clinici private mancarea este asigurata de o firma de catering.
Cum alegem maternitatea?
In primul rand trebuie sa te gandesti la ce asteptari ai de la acest moment si ce este mai important pentru tine. Daca ai o sarcina cu probleme atunci ar fi bine sa ai o discutie cu medicul tau asupra locului unde vrei sa nasti. Inainte de a discuta cu medicul asigura-te ca are o parere obiectiva si ca nu te sfatuieste in functie de interesul sau.
Informeaza-te asupra conditiilor dar si costurilor in ambele maternitati. Multe mamici au optat pentru maternitatea de stat din cauza preturilor insa dupa nastere au observat ca au platit cam tot atat ca la o nastere la maternitatea privata.
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta