Multe viitoare mamici decid sa aiba o nastere naturala dupa cezariana, iar principalul motiv este recuperarea mai rapida. Aceasta situatie comporta unele riscuri, principalul fiind acela al ruperii cicatricii uterine. Acest risc este intalnit doar la 0,5% dintre gravide.
Studiile arata ca un procent cuprins intre 70% si 80% dintre femeile aflate in aceasta situatie pot avea o nastere naturala in siguranta.
Nasterea vaginala are multiple beneficii atat pentru mama, cat si pentru copil. Este cel mai natural proces pentru nasterea bebelusului, expunerea acestuia la mediul exterior facandu-se treptat, si nu brusc, ca in cazul cezarienei. In cazul mamei, perioada de recuperare este mult mai mica si mult mai putin dureroasa decat dupa cezariana.
Citeste si: Nastere naturala vs nastere indusa. 6 diferente majore de care sa tii cont
Candidatele ideale pentru nasterea naturala dupa cezariana
Nu orice viitoare mamica poate recurge la nasterea naturala dupa ce, in prealabil, a suferit o operatie de cezariana. Candidatele ideale pentru nasterea vaginala sunt femeile care indeplinesc mai multe conditii:
– Operatia cezariana trebuie sa fi fost segmento-transversala joasa, si nu longitudinala, adica incizia trebuie sa fie in plan orizontal, nu vertical;
– Trebuie sa fi existat o singura operatie cezariana anterior;
– De la cezariana sa fi trecut cel putin doi ani;
– Sa nu existe afectiuni medicale precum hipertensiune, diabet, astm, boli renale, boli cardiace;
– Indicatia de cezariana sa fi venit ca urmare a unei situatii care este putin probabil sa se mai repete: prezentatie distocica (fatul este pozitionat cu partea dorsala spre canalul de nastere si cu capul spre partea de sus a uterului), traseu CTG anormal (activitatea cardiaca a fatului, monitorizata cu ajutorul cardiotocografului), disproportie cefalo-pelvica (capul bebelusului are diametrul mai mare decat bazinul mamei), oprirea travaliului;
– Travaliul sa debuteze la mai putin de 40 de saptamani, iar greutatea fatului sa fie sub 4 kg.
Cea mai mare rata de succes (95%) a unei nasteri naturale dupa o cezariana se inregistreaza in cazul gravidelor care au mai avut o nastere naturala anterior, fie inainte, fie dupa cezariana.
Te mai poate interesa: Mamele suple nasc copii mai inteligenti? Legatura dintre greutatea ta si IQ-ul micutului
Ce riscuri prezinta o nastere naturala dupa cezariana pentru mama si pentru fat
O nastere naturala dupa cezariana prezinta o serie de riscuri precum: sangerare, complicatii care pot necesita cezariana, ruptura uterina. Formele majore de ruptura uterina pun in pericol viata fatului.
Ruptura uterina poate fi evitata prin monitorizarea constanta a sarcinii si a nasterii. Totusi, daca aceasta se produce, trebuie efectuata o operatie de cezariana de urgenta. Pierderea de sange poate fi semnificativa, iar mama ar putea avea nevoie de o transfuzie de sange. In cazuri rare, dupa producerea unei rupturi uterine, este posibil sa fie necesara realizarea unei histerectomii (extirparea uterului), aceasta fiind, de altfel, cea mai grava consecinta a nasterii vaginale dupa cezariana.
Imagine de Free-Photos de la Pixabay
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie