In urma unor cercetari, oamenii de stiinta britanici au descoperit ca mamele supraponderale dau nastere unor copii cu IQ mai scazut. Care este conexiunea dintre greutatea din timpul sarcinii si creierul bebelusului tau? Afla mai departe!
Un studiu recent efectuat in Marea Britanie a scos la iveala ca bebelusii nascuti de mame supraponderale pot avea un IQ mai mic decat micutii ale caror mame erau suple inainte de a ramane insarcinate. Studiul, efectuat de Institute for Child Health, din cadrul University College London, a urmarit 20.000 de copii, care au fost testati in privinta abilitatilor verbale, cele legate de numere si de logica, la varsta de 5 ani, apoi, din nou, la 7 ani. Astfel, scorurile in privinta IQ-ului au fost cu aproximativ 1,5 puncte mai scazute la micutii nascuti de mame supraponderale si cu 3 punte mai scazute la cei nascuti de mame obeze.
Exista multe motive pentru care este important ca femeile sa fie cat mai sanatoase posibil inainte de a ramane insarcinate – aici fiind inclusa si mentinerea greutatii. Asadar, mamele supraponderale sau obeze ar putea dezvolta diabet gestational, tensiune sanguina ridicata si ar trebui sa nasca prin cezariana mai des decat alte femei.
Dar ce se intampla cu inteligenta? Aceasta afirmatie, referitoare la inteligenta copiilor, atrage cu siguranta atentia. Dar, la o analiza mai atenta a problemei, cercetatorii au admis ca nu stiu cum sau daca greutatea mamei reprezinta vreo problema reala pentru inteligenta bebelusilor. In acest studiu, o diferenta de cateva puncte la IQ poate fi explicata prin educatia mamei si veniturile familiei. Sau diferenta de inteligenta poate fi explicata printr-o deficienta nutritionala in timpul sarcinii, ce poate afecta usor dezvoltarea creierului micutului. Daca acesta este cazul aici, problema pare a consta mai degraba in dieta prenatala, decat in greutatea mamei. Unii specialisti sustin ca astfel de studii observationale nu pot dovedi niciodata o legatura de cauzalitate.
Pe de alta parte, autorii studiului au explicat ca asocierea observata reprezinta doar o mica parte a variatiilor constatate in capacitatea cognitiva la copii. Cu alte cuvinte, exista mult mai multe lucruri ce pot afecta IQ-ul unui copil decat greutatea mamei. De exemplu, unele mame se chinuie sa slabeasca si afla apoi ca au ramas insarcinate. Totusi, acest lucru nu le impiedica sa faca tot posibilul pentru a creste un copil sanatos. Astfel, mamele supraponderale pot da nastere unor copii perfect sanatosi si care sa se dezvolte normal si sa aiba o inteligenta peste medie.
Autor: Alexandra NEDELCU
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie