5. Stres si anxietate
Un nivel ridicat de cortizol in timpul sarcinii, predispune bebelusul la o anxietate ulterioara nasterii. Acest lucru se poate vedea imediat la testele de sange facute bebelusului, dar si dupa aceea, cand copiii sunt mai speriosi cu strainii, cu spatiile straine sau cu o minge. Acesti copii se simt cel mai in siguranta numai langa mama lor si fara ea sunt pur si simplu “paralizati”.
Insa cel mai bine, nivelul de stres si anxietate se va distinge in perioada prescolara si scolara. Multi dintre acesti copii se vor teme de scoala.
Nu orice stres este la fel
Specialistii au analizat nivelul de cortizol din saliva mamei si din lichidul amniotic. S-a descoperit astfel, ca stresul pe termen scurt nu afecteaza bebelusul.
Stresul mamei pe termen lung, insa, conduce la cresterea hormonului CRH in lichidul amniotic, crescand riscul consecintelor descrise mai sus.
Metode de combatere a stresului
Din fericire, exista metode prin care poti combate stresul, astfel incat bebelusul sa fie ferit de pericole.
Un program sanatos de alimentatie, exercitii fizice moderate, meditatia te ajuta sa faci fata mai usor situatiilor stresante.
De asemenea, este indicat sa te inconjori de persoane optimiste, pozitive, vesele, care sa-ti ridice moralul atunci cand esti ingrijorata.
Scrie-ti gandurile. In acest fel, scade intensitatea gandurilor negative.
Un hobby iti poate tine, de asemenea, mintea ocupata. Si nu te vei mai ingrijora excesiv. Daca toate acestea, plus o odihna corespunzatoare nu reusesc sa te linisteasca, cere sfatul unui specialist.
Anxietatea, schimbarile de stare cauzate de hormoni, stresul te pot predispune la depresie pe timpul sarcinii si dupa nastere. Este mai bine sa preintampini acest lucru, discutand cu un psihoterapeut.
Gasesti AICI tactici eficiente pentru combaterea stresului.
Sursa: brightside.me
Citeste continuarea: 1 2