Anemia din timpul sarcinii: Cum scapam de ea? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Anemia din timpul sarcinii: Cum scapam de ea?

Sfatulparintilor » Sarcină » În timpul sarcinii » Anemia din timpul sarcinii: Cum scapam de ea?

Venirea pe lume a unui copil este intotdeauna un motiv de sarbatoare pentru orice familie. Totusi, pana la nasterea propriu-zisa, viitoarele mamici trebuie sa treaca prin noua luni in care isi impart toate resursele cu fatul. Acest lucru poate duce la aparitia unor probleme de sanatate, dintre care cea mai frecventa este anemia. 

 

Asa cum spuneam, mamica imparte toate resursele cu fatul, incluzand aici si sistemul circulator. Volumul de sange al corpului se mareste cu aproximativ 50%, fiind astfel necesara mai multa hemoglobina. Aceasta proteina se gaseste in globulele rosii ce transporta oxigenul spre celule. Specialistii sustin ca, la producerea hemoglobinei, esential este aportul de fier din alimentatie. Iata de ce, odata cu aparitia sarcinii, si nivelul de fier din organismul mamei trebuie sa fie mult mai ridicat.

Anemia se instaleaza in organismul mamicii deoarece, la debutul sarcinii, cele mai multe femei nu au din start suficient fier in sange. Acesta este extrem de necesar, pentru a putea face fata noilor cerinte ale corpului.

 

 

Tratamente potrivite

In cazul in care ai fost la medic si din analize a reiesit ca ai anemie, va trebui sa iei un supliment alimentar cu o doza de fier pur, de pana la 120 de miligrame pe zi. Important de retinut este faptul ca fierul este absorbit mai eficient pe stomacul gol, putand fi administrat mai usor cu suc de portocale.

Fiecare supliment are un continut diferit, de aceea este bine sa intrebi doctorul inainte de a cumpara un produs sau altul. Specialistii adauga ca unele efecte secundare ale suplimentelor cu fier pot fi concentrate asupra tractului gastro-intestinal, fiind vorba in special despre constipatie. Totusi, acest disconfort poate fi inlaturat cu suc de prune, care poate regla digestia. Un alt efect secundar care poate aparea este greata, ce poate fi evitata daca vei lua acel supliment inainte de a te culca.

Medicii afirma ca riscurile aparitiei anemiei cresc in cazul in care greturile matinale sunt asociate cu varsaturi. De asemenea, daca dieta zilnica e saraca in fier, daca fluxul menstrual inaintea sarcinii a fost unul abundent, in cazul in care sarcinile se succed la o perioada scurta, daca sarcina e multipla, atunci acele riscuri cresc din nou. In plus, daca viitoarea mama ramane insarcinata in adolescenta ori daca se pierde mult sange, efectele sunt similare.

Astfel, cantitatea de fier necesara in timpul sarcinii se majoreaza cu pana la 28 de miligrame pe zi, in vreme ce aportul din alimentatie nu este suficient. Asadar, femeilor ce au ramas insarcinate le este recomandat sa ia zilnic suplimente de fier, in asa fel incat sa previna instalarea anemiei. Unele dintre femeile insarcinate nu isi dau seama ca sunt anemice, punand simptomele pe seama unei stari de oboseala, nicidecum pe seama unei deficiente de fier din organism.

 

Un ritm cardiac accelerat, buzele palide, problemele de respiratie, palpitatiile ori dificultatea de concentrare reprezinta indicii ca suferi de anemie si ca ar trebui sa consulti un medic in acest sens. Specialistii mentioneaza ca exista o legatura bine definita intre lipsa fierului si pofta de substante non-alimentare, cum ar fi hartia ori argila.

 

Autor: Alexandra NEDELCU

Data articol: 20/04/2016