Vrei un copil? Afla care sunt simptomele ovulatiei - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Vrei un copil? Afla care sunt simptomele ovulatiei

Sfatulparintilor » Sarcină » Preconcepție » Vrei un copil? Afla care sunt simptomele ovulatiei
simptomele ovulatiei
Credit foto: Imagine de marian anbu juwan de la Pixabay

Daca vrei sa ramai insarcinata, sa stii care sunt simptomele ovulatiei te ajuta foarte mult. Odata identificate semnele, daca faci dragoste in aceasta perioada, sansele sa ai un mostenitor cresc simtitor.

Iata care sunt informatiile de care ai nevoie. Nu toate femeile au un ciclu de 28 de zile, cu ovulatie in a 14-a zi. Un ciclu menstrual normal are in jur de 26-32 de zile. In plus, sunt femei care, din motive medicale, nu au ovulatie in fiecare luna. Odata ce ovulul a fost fertilizat, hormonii stopeaza productia altor ovule pentru ca sarcina prezenta sa fie in siguranta.

Cititi in continuare cateva dintre simptomele ovulatiei.

Durere

Este un simptom incomod, insa sunt femei care simt dureri moderate in zona abdomenului inferior atunci cand sunt la ovulatie. Durerile moderate sunt normale, insa daca durerea este intensa, ar putea fi un semn de chist ovarian, complicatii in urma unei interventii chirurgicale anterioare sau alte probleme de sanatate. Aceste dureri ar trebui investigate de catre medicul specialist, mai ales daca vrei sa ramai insarcinata.

Scaderea temperaturii bazale

Ca sa afli cand scade temperatura bazala, trebuie s-o monitorizezi zi de zi, dimineata, aproximativ la aceeasi ora. Pentru aceasta ai nevoie de un termometru bazal, special conceput pentru a reda cu acuratete (doua zecimale) temperatura.

Dupa ovulatie, tempratura creste si ramane asa pana la urmatoarea menstruatie.

Citeste si: Dereglarile de ovulatie – un inamic frecvent al fertilitatii

Mucus cervical

Mucusul cervical se transforma in functie de perioadele fertile si nefertile. Dupa menstruatie, mucusul este uscat si lipicios, apoi devine cremos, apos. In perioada cea mai fertila, mucusul este limpede, alunecos, se intinde si arata ca un albus de ou. Acesta asigura un mediu alcalin pentru spermatozoizi, astfel incat ei sa supravietuiasca in mediul acid din vagin.

Pozitia cervicala

Verificarea cervixului iti poate da indicii foarte clare daca esti sau nu la ovulatie. Pentru aceasta este nevoie, insa, de multa delicatete si de multa rabdare. In prima jumatate a ciclul menstrual, cand nu are loc ovulatia, colul este ferm, uscat, inchis, are o pozitie joasa. Cand esti aproape de ovulatie acesta devine moale, umed, se deschide si se ridica.

Inainte de verifcarea cervixului ai grija sa te speli foarte bine pe maini, sa nu ai unghii, sa nu folosesti manusi chirurgicale, geluri sau alte substante care te pot rani sau irita si sa nu te grabesti. Momentul optim pentru a verifica cervixul este dupa baie/dus. Poti verifica pozitia cervixului stand pe toaleta, pe vine sau la marginea cazii, cu un picior ridicat si sprijinit de ea. Nu introduce mai mult de doua degete si fa-o lent, fara sa te grabesti. Este indicat sa repeti procedeul nu foarte des pentru ca te poti rani.

Nu rata nici: Calculator ovulatie. Cum sa iti calculezi perioada fertila inclusiv pentru ciclu neregulat

Sursa: bellybelly.com

Imagine de marian anbu juwan de la Pixabay

Data articol: 05/11/2022