Vrei sa concepi un copil sanatos? Invata cum sa ai sperma sanatoasa - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Vrei sa concepi un copil sanatos? Invata cum sa ai sperma sanatoasa

Sfatulparintilor » Sarcină » Preconcepție » Vrei sa concepi un copil sanatos? Invata cum sa ai sperma sanatoasa
sperma sanatoasa

Pentru a concepe un copil sanatos, este nevoie de doi. Sanatatea ambilor parteneri este foarte importanta in etapa in care fertilitatea si preconceptia sunt prioritatea numarul 1 a familiei. In mod eronat, atunci cand femeia nu ramane gravida, se considera ca de cele mai multe ori problema este la ea. In realitate, sperma de calitate proasta a partenerului are deseori o pondere mare atat in conceperea sarcinii cat si in sanatatea ei.

Studii dupa studii au dovedit ca, atunci cand starea de sanatate a barbatului este deteriorata sau are obiceiuri daunatoare, sperma lui nu va fi sanatoasa si deci incapabila sa procreeze in cele mai bune conditii o noua viata.

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo

Cum poate fi sperma mai sanatoasa?

Sperma are un rol vital in reproducerea speciei umane. Calatoria pe care spermatozoizii o fac ca sa ajunga sa fertilizeze un ovul a fost comparata cu un om care inoata mii de kilometri. Atunci cand ajunge la ovul, sperma trebuie sa fie deplin sanatoasa pentru ca rezultatul sa fie un copil sanatos.

Exista trei indicatori de baza pentru o sperma sanatoasa iar acestia sunt:

– Cantitatea: Intrucat marea batalie este sa supravietuiasca cei mai buni si in conditia cea mai buna, este nevoie sa fie milioane de spermatozoizi viabili care sa ajunga la ovul. Multi se vor pierde si vor pieri oricum pe lungul drum de parcurs.

– Calitatea: Numai 4% dintre ei vor avea o forma si structura normala  – anume, un cap oval si o coada lunga. Spermatozoizii care au capul mic sau prea mare sau cozile strambe, neregulate sau duble se vor lupta mult sa fertilizeze un ovul si de cele mai multe ori nu reusesc.

– Mobilitatea: Ca sa ajunga la un ovul, sperma trebuie sa avanseze pe cont propriu, inotand si dand din coada tot traseul cel lung. In conditiile prelevarii unei cantitati de sperma sanatoasa pe deplin, doar 40% din continutul ei se misca si avanseaza iar sansele de a ajunge la ovul se imputineaza pe traseu.

Cum se pregatesc inotatorii adevarati

Devine lesne de inteles ca numai sperma sanatoasa are sanse de a procrea cu adevarat. Sanatatea spermei este influentata direct si dramatic de obiceiurile de viata si de alimentatie.

Iata cateva modalitati de a creste calitatea, cantitatea si sanatatea spermei, daca doresti sa concepi un copil sanatos:

1. Nu mai fuma

Noi studii date publicarii au evidentiat si confirmat ca fumatul dauneaza substantial calitatii spermei. Studiul realizat de cercetatorii germani a aratat ca barbatii care au fumat constant au avut probleme de fertilitate din pricina scaderii nivelului de proteine necesar dezvoltarii spermei, la fel de bine s-a observat o deteriorare a ADN-ului spermei.

2. Las-o mai usor cu bautura

Consumul de alcool a fost legat de scaderea cantitatii si calitatii spermei. Specialistii in fertilitate au sfatuit ca in etapa in care barbatii participa alaturi de partenere in mod activ la conceperea unui copil, sa diminueaza cantitatea de alcool consumata la minimum permis pe zi (1-2 pahare de alcool mediu ca tarie).

3. Slabeste

Un studiu realizat in Marea Britanie a confirmat ca barbatii obezi trebuie sa scape de cateva kilograme daca vor sa faca copii, intrucat barbatii cu masa corporala mare au prezentat cantitati scazute de lichid seminal si o proportie mare de sperma anormala. Alte studii au scos in evidenta legatura intre obezitatea masculina si sperma deteriorata ca si ADN, deci fertilitate scazuta.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 20/09/2019