Insa, in linii mari, un proces de fertilizare in vitro urmeaza pasii:
1. Stimularea ovarelor ca sa produca multe ovule (oua)
2. Prevenirea ovulatiei premature, asa incat ouale sa nu se piarda
3. Sustinerea ovulatiei, ca sa se elibereze ovulele (ouale)
4. Colectarea ovulelor (exact atunci cand ies din ovare) si a spermei
5. Fertilizarea si dezvoltarea embrionului in conditii de laborator
6. Transferarea embrionului in uter, cateva zile mai tarziu
7. Sustinerea uterului dupa implantarea embrionului, cu doctorii
1. Stimularea ovarelor
Foliculii – fiecare continand un ou mic – se dezvolta in mod normal in ovare, fiecare folicul cu un ou matur dezvoltandu-se in fiecare ciclu menstrual ca rezultat al hormonului stimularii foliculare produs de creier. Intr-un proces de fertilizare in vitro, acest hormone este injectat ca sa stimuleze dezvoltarea mai multor foliculi. Hormonul este injectat zilnic si dureaza de regula 9-12 zile.
2. Prevenirea ovulatiei premature
Eliberarea unui ovul matur din ovar (ovulatie) atrage dupa sine cresterea dramatica a nivelului hormonului LH (hormonal luteinizarii). In fertilizarea in vitro, acest hormon este intarziat sa creasca, prin administrarea unor substante care suprima procesul ovulatiei naturale, pentru a se preveni eliberarea ovulatiei premature, deci a iesirii ovulelor din folicul.
3. Sustinerea ovulatiei
De indata ce foliculii sunt maturi, se face o injectie cu hormonul hCG. Acesta inlocuieste hormonal natural LH luteinizant si pregateste foliculii pentru ovulatie. Injectia se face cu 36 de ore inainte de programarea scoaterii ovulelor.
4. Colectarea ovulelor si a spermei
Ghidat de o ecografie transvaginala cu ultrasunete, ovulele disponibile si cu lichidul din jurul lor sunt colectate. La foarte scurt timp dupa ce ele sunt obtinute in laborator, partenerul da o mostra de sperma.
5. Fertilizarea si dezvoltarea embrionului in conditii de laborator
Ovulele si sperma sunt unite si fertilizate in laborator. Embrionii rezultati sunt lasati sa se dezvolte 5 zile in laborator.
6. Transferarea embrionului in uter
Sub indrumare si ghidare cu ultrasunete, un cateter foarte fin de plastic, ce contine embrionul, este plasat prin zona cervicala spre uter. Embrionii sanatosi care raman din cei fecundati pot fi congelati pentru folosire ulterioara, fara a mai fi nevoie sa se mai treaca prin alt proces de stimulare ovariana.
7. Sustinerea uterului dupa implantare
Pentru ca sarcina si graviditatea naturala sa se dezvolte bine, trebuie sa fie mult hormon progesteron in uter. In cazul fertilizarii in vitro, este nevoie sa fie introdus in corp o cantitate aditionala de hormone hCG sau de progesteron pana cand exista confirmarea ca sarcina este in afara oricarui pericol si se dezvolta normal.
Cele doua saptamani de asteptare
Dupa ce intregul ciclu este complet, incepe jocul asteptarii, un joc greu pentru viitoarea mama si pentru cuplu, in special din punct de vedere emotional si psihologic. Succesul implantarii embrionului poate fi cunoscut dupa 16 zile de la colectarea ovulelor, prin testele de graviditate care trebuie sa iasa pozitive in cazul in care corpul accepta embrionul si incepe sa produca hormonii de graviditate care pozitiveaza testele barza.
Calatoria fascinanta si palpitanta a fertilizarii in vitro este o piatra de incercare in orice cuplu care trece prin acest proces. Determinarea si dorinta puternica de a avea un copil, alaturi de o stare de optimism si lipsa de incrancenare si stres sunt caile de a contribui la succesul demersului medical.
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!