Te gandesti sa devii mamica? Iata 15 lucruri esentiale pentru o sarcina sanatoasa - Pagina 3 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Te gandesti sa devii mamica? Iata 15 lucruri esentiale pentru o sarcina sanatoasa

sarcina sanatoasa - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - baby-belly-1533541_1920
Credit foto: Imagine de David Wagner de la Pixabay

Sarcina sanatoasa 11. Fa istoricul de boli al familiei

Intotdeauna e mai bine sa fii precauta, asa ca intocmeste din vreme istoricul familial de boli si afectiuni, ca sa poti identifica eventualele defecte genetice pe care le poate mosteni bebelusul. Acest lucru e un pas foarte important in planning-ul familial.

Sarcina sanatoasa 12. Mergi din timp la dentist

Nu mai amana mersul la dentist si rezolva-ti problemele cu dantura inainte de a planui sa devii mamica. In plus, acorda o atentie deosebita igienei orale si foloseste zilnic ata dentara si apa de gura ca sa elimini bacteriile din cavitatea bucala. Aceste bacterii pot provoca inflamatii parodontale, ce pot influenta aparitia preeclampsiei sau a altor complicatii in timpul sarcinii.

Sarcina sanatoasa 13. Fa tot posibilul sa reduci stresul

Stresul prea mare iti poate afecta fertilitatea, diminuandu-ti sansele de a avea un copil. Inainte de a hotari sa ramai insarcinata, fa tot posibilul sa scapi de stresul din viata ta. Nu doar ca iti dezechilibreaza nivelul hormonal, dar iti slabeste si imunitatea, facandu-te vulnerabila la boli. In plus, starile persistente de anxietate iti vor crea probleme cu somnul, ceea ce va adauga la stresul deja existent, prinzandu-te intr-un cerc vicios.

Sarcina sanatoasa 14. Fereste-te de toxine

Desi studiile de specialitate nu au trasat linii clare cu privire la ce tipuri de toxine sunt asociate cu pierderea sarcinii, medicii recomanda sa eviti cu totul substantele nocive din tutun, alcool, droguri, cafeina. De evitat este si caldura extrema, asa ca e mai bine sa renunti la sauna si jacuzzi.

Sarcina sanatoasa 15. Imparte responsabilitatile cu sotul

Vorbeste deschis cu partenerul despre responsabilitatile care ii vor reveni fiecaruia odata cu nasterea bebelusului si stabiliti ce sarcini va avea fiecare dintre voi de indeplinit, fie ca e vorba de indatoriri casnice, fie de ingrijirea propriu-zisa a micutului. Nu strica sa pleci la drum cu toate detaliile puse la punct, ca sa te asiguri ca veti imparti corect responsabilitatile de parinte.

Autor: Alexandra NEDELCU

Imagine de David Wagner de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 11/03/2024