Sarcina in timpul sau dupa anticonceptionale: 4 intrebari ce framanta femeile
Intrebare: Cum sa previn eroarea pastilei anticonceptionale, ca sa nu mi se intample tocmai mie sa raman gravida in timp ce iau pastilele?
Daca folosesti anticonceptionale, trebuie sa iei pastila zilnica la aceeasi ora in fiecare zi. Daca uiti sa iei o singura pastila, iti cresti semnificativ sansa de a ramane gravida. Pe durata unui ciclu, daca 2 sau mai multe pastile nu au fost luate, sansa ca metoda aceasta de contraceptie sa dea gres creste dramatic, in mod special daca nu se foloseste o metoda alternativa de protectie in acest timp, cum ar fi prezervativul. Asociaza pastila cu o rutina zilnica, de exemplu inainte sa te speli pe dinti sau sa bei cafeaua (daca bei zilnic). S-a dovedit ca femeile care iau pastilele fara a le lega intr-o rutina zilnica a vietii lor, ce nu se schimba, au sansa de trei ori mai mult sa uite sa ia 2 sau mai multe pastile pe durata unui ciclu.
Atunci cand pleci intr-o calatorie, asigura-te ca ai pachetul urmator de anticonceptionale la tine, in caz ca se termina cele pe care le administrezi atunci cand pleci.
Atunci cand iei antibiotice, este bine sa nu iei anticonceptionale. Mai exista si alte medicamente ce interfereaza cu anticonceptionalele, dand efecte neplacute pentru organism si anuland efectul de contraceptie. Informeaza-ti medicul ginecolog ce medicamente iei la un moment dat, pentru a folosi alte metode de contraceptie pe durata acelui tratament medicamentos.
Intrebare: Am ramas gravida in timp ce luam pastilele anticonceptionale. Nu vreau sarcina. Cat de repede trebuie sa iau o decizie finala cu privire la evolutia acestei sarcini nedorite?
Raspuns: Este bine sa iei decizia aceasta cat mai repede cu putinta, iar motivele vor varia in functie de alegerea pe care o vei face.
In cazul unei sarcini neplanificate, ai doua alegeri de facut:
Prima, alegi sa mergi mai departe cu sarcina, devenind parinte sau dand copilul spre adoptie la alta familie ce isi doreste copil, dar nu poate avea. In ambele variante, trebuie sa te asiguri ca ai grija de tine complet si ca te comporti ca o femeie gravida din punct de vedere al alimentatiei, sanatatii, stilului de viata modificat. Vei merge la medicul ginecolog, vei urma toate testele ce se fac pentru a se sti daca sarcina si mama sunt sanatosi, ca evolueaza in parametri buni si ca tu esti in regula si din punct de vedere psihic, nu doar fizic, intrucat starea ta deteriorata psihica poate afecta negative viitorul copil.
A doua optiune pe care o ai este aceea a avortului, cu toate implicatiile emotionale si psihice de rigoare.
O femeie care deja este gravida, fie si in doar cateva saptamani, are o conexiune cu copilul ce prinde viata in corpul ei si, desi pe moment considera ca oricum nu simte nimic din graviditate si ca are alte prioritati in afara sarcinii nedorite, statisticile dovedesc ca avorturile lasa urme si rani adanci in femei. Dar chiar si o asemenea decizie tot timpuriu in sarcina trebuie luate, pentru a se minimiza efectele si suferinta de ambele parti, cu riscuri mari asupra sanatatii mamei in cazul unui avort la o varsta mai inaintata a fatului.
Imagine de Gabriela Sanda de la Pixabay
Citeste continuarea: 1 2
Solstițiul de iarnă, 21 decembrie 2024. Va aduce minuni și magie odată cu el?
Cum stai cu BANII de Sărbători. Mesajul cărților de TAROT