Infertilitatea, un fenomen îngrijorător care tinde să amenințe natalitatea la nivelul întregii planete, a fost unul dintre subiectele pe larg dezbătute în cadrul Conferinței Naționale a Pacienților.
Infertilitatea este o afecțiune care este inclusǎ în categoria bolilor de cǎtre Organizația Mondialǎ de Sanǎtate și o problemǎ care afecteazǎ tot mai multe cupluri, 6 din 10 cupluri având probleme în a concepe un copil.
Acad. prof. univ. Dr. Bogdan Marinescu, președintele Societății Române de Obstetrică-Ginecologie, a susţinut în cadrul Conferinței Naționale a Pacienților cǎ: „Lumea a început sǎ se preocupe de această temǎ, însǎ cel mai important lucru este prevenția bolilor aparatului reproducător și ca pacient sǎ reușești sǎ îți dai seama ce te-ar putea împiedica în conceperea unui copil. Tratamentul infertilitǎții începe cu o discuție și se terminǎ cu fertilizarea propriu-zisǎ”. „În Departamentul de Reproducere Asistatǎ din cadrul Spitalului Panait Sârbu existǎ o ratǎ de 32,2% de sarcini reușite. Infertilitatea poate fi tratatǎ și cu rezultate favorabile. Totul începe de la o lecție de educație sexualǎ. Atunci când începe procedura, un cuplu urmeazǎ un tratament timp de un an sau un an și jumǎtate.”, a declarat Acad. Prof. Univ. Dr. Bogdan Marinescu în cadrul Conferinţei Naţionale a Pacienţilor.
Nicoleta Cristea-Brunel, fondatorul Asociației S.O.S Infertilitatea, a susţinut în acest sens, în cadrul Conferinţei Naţionale a Pacienţilor cǎ: „Asociația a vorbit pentru prima datǎ oficial despre necesitatea tratǎrii infertilitǎții. Un cuplu din șase de vârstǎ reproductivǎ este afectat de infertilitate. Procedura de fertizilare este parțial finanțatǎ. Analizele și medicamentele sunt plǎtite de pacient. Pacienții, chiar și cei incluși în program plǎtesc. În ceea ce privește campaniile de prevenție, acest lucru este foarte important, avem nevoie de campanii care să aminteascǎ faptul cǎ nu se mai fac copii la 40 de ani.” „Dacǎ sarcina nu s-a instalat dupǎ un an, există o problemǎ. Deși infertilitatea este vǎzută ca o problemǎ femininǎ, mai mult de jumǎtate din cazurile de infertilitate sunt cazuri de infertilitate masculinǎ.”, a declarat Nicoleta Cristea-Brunel, fondatorul Asociației S.O.S Infertilitatea.
Pe lângă problemele de ordin medical, în cadrul Conferinței Naționale a Pacienților a fost adusă atenției participanților și problema impactului psihologic produs de infertilitate. Astfel, lector univ. Dr. Simona Maria Vlǎdica a susţinut în cadrul conferinţei cǎ: “Infertilitatea aduce multe probleme psihologice, iar cuplurile nu prea merg la psiholog, însǎ rolul acestuia este foarte important. Un ajutor specializat se impune în astfel de cazuri. Dorim sǎ inițiem campanii de informare pentru prevenirea infertilitǎții.”. Lector univ. Dr. Simona Maria Vlǎdica a arătat că infertilitatea este ca un carusel emoțional, cu suișuri și coborâșuri, a căror succesiune continuă de-a lungul anilor, producând sentimente de vinovăție, neîmplinire, depresie, anxietate, afectând uneori dramatic viața de cuplu.
Această ZODIE va avea cele mai multe SATISFACȚII în 2025
Horoscop IANUARIE 2025. Ce zodii începe ANUL NOU în FORȚĂ