10 lucruri realiste pe care trebuie sa le stii inainte sa faci un copil - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

10 lucruri realiste pe care trebuie sa le stii inainte sa faci un copil

Sfatulparintilor » Sarcină » Preconcepție » 10 lucruri realiste pe care trebuie sa le stii inainte sa faci un copil
inainte sa faci un copil
Credit foto: © Colicaranica | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images

Cand ramai gravida si chiar si cand doar ai intentia, te pregatesti cu toate informatiile care iti pica in mana despre cum va fi viata ta de proaspata mama. Te inscrii la cursuri, studiezi ce spun altii pe forum, totul ca sa nu iti scape nimic. Iti formezi propria opinie despre cum va fi, deseori aceasta fiind invaluita in culori frumoase, asa cum si este bine sa fie. Imaginea idilica cu mama ce isi tine fericita si implinita pruncul in brate nu este una departe de adevar, dar sunt multe situatii si provocari reale de viata in jurul variantei teoretice perfecte la care mamele nu par a fi pregatite din prima si care le da batai de cap, dezamagiri, angoase, neintelegand ce li se intampla fata de ce asteptau.

Ca sa te bucuri cu adevarat de intreaga experienta a maternitatii, este bine sa fii la curent si sa iei in calcul si aspecte realiste de care nu toata lumea iti vorbeste, ca sa nu te intrebi “Dar mie de ce nu mi-a spus nimeni despre asta?”.

Iata 10 lucruri pe care este bine sa le stii:

1. Prima data cand iti vei vedea si tine in brate copilul nou nascut, e posibil sa nu auzi corul de ingeri cantand pe fundal si imaginea idilica manifestandu-se din plin pentru ca ti-ai vazut visul cu ochii.

Din contra, in clipa aceea este posibil ca doctorul sa continue sa te coasa sau sa ti se scoata placenta, depinde cum ai nascut. Este posibil sa ai destul de multe dureri si sa fii mai obosita decat ai fost toata viata ta. Nu are nimic daca in acele clipe nu simti acel entuziasm nebun pe care credeai ca il vei simti. Vei avea suficiente momente de magie alaturi de bebelusul tau dupa ce lucrurile vor intra in normal si rutina.

Ce sa faci cand ai un copil care se enerveaza imediat

2. Dupa ce nasti, primul tau drum la toaleta va fi un eveniment.

Sa nu iti fie jena sa te  ajute cineva in aceasta situatie. Nu inseamna ca ti-ai pierdut demnitatea daca accepti ajutor atunci cand te recuperezi. Vor mai exista momente in cariera ta de mama in care trebuie sa lasi garda jos si sa intelegi ca nu esti perfecta iar acest lucru este in regula.

3. Alaptatul nu este floare la ureche.

Dureaza ceva pana cand iti intri in mana si inveti cum sa alaptezi, care este tehnica exacta pentru ca bebelusul sa primeasca lapte si sa se sature. Vei invata toate acestea in timp ce copilul va urla innebunit de foame. Chiar daca procedezi bine sau nu ca tehnica, alaptatul la san este dureros la inceput. Sfarcurile se pot inrosi, usca, pot crapa sau sangera. Sanii se pot umfla si devein fierbinti, pulsand si radiind caldura. Dupa doua saptamani, te vei obisnui, deci nu renunta. In egala masura, ia in calcul ca in cazul in care, cu toate eforturile de care esti capabila, nu esti tipul de femeie care sa se descurce cu alaptatul, chiar nu este o problema. Iti poti hrani copilul cu lapte formula care in ziua de azi este foarte bun. Mai rau iti faci tie si copilului invinovatindu-te pentru ceea ce, pur si simplu, nu esti si nu poti. Felul in care iti hranesti copilul este nesemnicativ fata de felul in care iti iubesti copilul.

4. In a patra zi dupa nastere, aproape ca vei plange.

Destul de mult. De regula atunci este momentul in care hormonii cedeaza si in care ai impresia ca viata ta s-a sfarsit, ca partenerul nu te sustine si ca nu poti face nimic ca lumea. Vei plange pur si simplu. Ai voie. Dar daca continui sa plangi zile in sir dupa aceea, cere ajutor cat mai repede.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 15/11/2023