Un semnal important, care indica faptul ca organismul feminin este pregatit pentru conceptie, este prezenta ovulatiei. Tocmai de aceea, faptul ca disfunctia ovulatorie constituie una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilitatii in cazul femeilor, este o problema tot mai presanta pentru cuplurile care incearca sa conceapa un copil.
Disfunctia ovulatorie poate varia de la o persoana la alta fie prin manifestarea unei ovulatii rare si neregulate – Oligo-ovulatie sau chiar lipsa completa a acesteia – Anovulatie. Cu toate acestea, tratamentul pentru astfel de afectiuni implica un minimum de timp si efort, iar in cele mai multe cazuri nu este nevoie sa se apeleze la fertilizare in vitro.
Cum functioneaza ovulatia si care sunt cauzele dereglarilor de ovulatie?
Ovulatia trebuie privita nu ca o simpla eliberare a ovulului din ovar, ci ca un proces multilateral la care participa mai multe parti ale corpului feminin. Pentru a avea ovulatie in fiecare luna este necesara o interactiune complexa si adecvata intre hormonii eliberati de hipotalamus, hipofiza si hormonii ovarieni.
Astfel, cauzele care determina dereglarile de ovulatie pot fi dificil de elucidat, insa cel mai adesea sunt corelate cu:
– Dezechilibrele hormonale cauzate de disfunctii ale hipotalamusului, glandei pituitare si a ovarelor. Cea mai frecventa afectiune cauzata de aceste dezechilibre o reprezinta sindromul ovarelor polichistice.
– Hipotalamusul – acesta trimite din creier semnalul de incepere a ovulatiei si este responsabil pentru stimularea celor doi hormoni ai ovulatiei: FSH (hormonul de stimulare foliculara) si LH (hormonul luteinizant). Un nivel ridicat al stresului sau activitatilor fizice poate cauza tulburari la nivelul functionarii hipotalamusului, ceea ce duce mai departe la amenoree, lipsa totala a ovulatiei si a ciclului menstrual.
– Subponderalitatea este de asemenea o cauza des intalnita a amenoreei. Creierul si glandele endocrine au nevoie de un minimum de grasime corporala pentru a functiona in limite normale.
– Excesul de prolactina – in apropierea hipotalamusului se afla hipofiza, care in unele cazuri produce in exces prolactina. Acest proces duce la scaderea productiei de estrogeni si afecteaza astfel functionarea corecta a ovarelor. Un simptom des intalnit al excesului de prolactina este producerea de lapte matern atunci cand femeia nu este insarcinata.
– La capatul opus al spectrului tulburarilor de ovulatie se afla rezerva ovariana redusa, care nu are capacitatea de a se reface si poate duce la menopauza prematura – un semnal de alarma pentru fertilitate. Un mod de preventie a acestei afectiuni este realizarea unui test de fertilitate (dozarea hormonului anti Mullerian) prin care se determina rezerva de ovule ramase in ovare, respectiv potentialul fertil al femeii.
Citeste si: Simptome ovulatie. Cum stii ca ovulezi?
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?