Cum pot ramane gravida daca sunt supraponderala? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum pot ramane gravida daca sunt supraponderala?

Sfatulparintilor » Sarcină » Preconcepție » Cum pot ramane gravida daca sunt supraponderala?
Cum pot ramane gravida daca sunt supraponderala

Cum pot ramane gravida daca sunt supraponderala? Pentru a intelege raspunsul la aceasta intrebare, trebuie sa ai o idee despre cum functioneaza organismul tau. Exista doua surse de estrogen in corp: ovarele (sursa directa) si glandele suprarenale (sursa indirecta).

Secretia de estrogen de la nivelul ovarelor variaza pe parcursul lunii – in unele zile ovarele produc mai mult estrogen, in altele mai putin –, iar acest lucru face parte din ciclul menstrual normal. In acelasi timp, glandele suprarenale produc un hormon numit androstenedion, care este inrudit cu colesterolul, dar si cu progesteronul si testosteronul, fiind de fapt un hormon androgin.

Hormonii din corp sunt adesea convertiti intre ei. De exemplu, androstenedionul produs de glandele suprarenale este transformat de catre celulele de grasime in estron – un tip de estrogen. Cu alte cuvinte, pe langa estrogenul secretat de ovare, in organismul femeilor supraponderale mai este produsa o sursa de estrogen in urma convertirii androstenedionului.

Cum pot ramane gravida daca sunt supraponderala?

Asadar, daca esti supraponderala, in corpul tau sa intampla urmatorul fenomen: in vreme ce ovarele incearca sa functioneze si sa aiba un ciclu normal, aportul constant de estron din aceasta a doua sursa va interveni in echilibrul hormonal. Aceasta situatie diminueaza activitatea ovarelor, fapt care interfereaza cu ovulatia. De asemenea, estrogenul in exces poate duce la modificari pre-canceroase in uter – care sunt, de obicei, reversibile.

Cum este afectata fertilitatea de kilogramele in plus

Femeile supraponderale si obeze se confrunta cu dezechilibre hormonale care le afecteaza ciclul menstrual, facand conceptia mai dificila. Aceste dezechilibre pot avea mai multe cauza, una dintre ele fiind cea descrisa de mai sus, in care productia de estrogen este suplimentata din cauza actiunii celulelor de grasime asupra androstenedionului.

Pe langa glandele suprarenale (care secreta androstenedionul), si tiroida iti poate influenta sansele de a ramane insarcinata. Problemele cu glanda tiroida pot cauza atat cicluri menstruale neregulate, cat si obezitate, astfel incat ar fi bine sa faci un examen medical inainte de a incerca sa ai un copil, ca sa vezi daca ai tulburari tiroidiene.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 22/02/2022