Precum menstruatia, ovulatia este și ea un indicator al starii noastre de sanatate, al capacitatii de a concepe. Din articolul de mai jos veti afla diverse detalii legate de ovulatie, de la semnele ce o pot preceda, pana la cum se calculeaza aceasta și cate zile dureaza. Nu uita faptul ca este important sa știi cat mai exact cand va avea loc ovulatia, intrucat vei putea astfel sa identifici mai ușor perioada in care poti avea mai multe șanse sa ramai insarcinata.
Ce reprezinta ovulatia
Aceasta se refera la acel moment al ciclului menstrual in care un ovul se va elibera din ovare și va circula dinspre acestea spre trompele uterine.
Ovulul va ști cand este timpul sa-și inceapa „calatoria” intrucat hormonii sunt cei ce-i vor dirija. Aceiași hormoni vor fi cei care vor pregati uterul pentru ca in acesta sa se formeze o eventuala sarcina.
Ovulul poate rezista in trompele uterine intre 12 și 24 de ore, așteptand spermatozoizii sa-l fecundeze. Daca nu se va produce acest fenomen, ovulul va ramane acolo, ingroșand peretii acestuia și pregatindu-se astfel pentru urmatoarea menstruatie. De altfel, despre aceasta se spune ca nu reprezinta altceva decat o eliberare de sange și tesut uterin care se intampla la aproximativ 2 saptamani de la ovulatie.
Care sunt semnele ce vestesc producerea ovulatiei
La fel ca menstruatia, și ovulatia are niște semne dupa care ne putem da seama ca aceasta este pe cale sa se produca. Acestea sunt:
Aparitia unor dureri ușoare in partea inferioara a abdomenului
Nu la toate femeile se petrece așa, dar la unele dintre noi, in preajma ovulatiei, pot aparea dureri nu foarte intense in partea inferioara a abdomenului, cu precadere pe una dintre parti.Acestea sunt cunoscute sub denumirea de „mittelschmerz”. Ele pot dura de la cateva minute la cateva ore. In anumite cazuri se poate intampla ca acestea sa fie insotite și de o ușoara greata, de secretie vaginala deschisa la culoare sau chiar de sangerare ușoara.
Daca aceste dureri se repeta și sunt severe, consulta imediat un medic, intrucat este posibil sa fie vorba de prezenta unor afectiuni, cum ar fi endometrioza sau un chist ovarian. Este foarte important sa te analizezi și sa observi orice alte simptome neobișnuite, intrucat acestea pot fi indiciul altor probleme de sanatate.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole