In ultima vreme, statisticile arata ca numarul femeilor care poarta tocuri inalte pentru perioade de timp din ce in ce mai lungi a crescut ingrijorator. In vreme ce, pentru femeile care poarta tocuri inalte, eleganta a devenit o prioritate, pentru medicii ortopezi purtarea tocurilor inalte s-a transformat intr-o problema ingrijoratoare, cu atat mai mult cu cat femeile insista sa poarte tocuri chiar si in timpul sarcinii. Qbebe a stat de vorba cu dr. Lucian Diaconescu, medic primar ortopedie si traumatologie la Spitalul Sf. Ioan din Bucuresti, pentru a afla cum dauneaza sanatatii purtarea tocurilor inalte.
Incaltamintea cu tocuri inalte este un element obligatoriu al garderobei fiecarei femei. Dincolo de aspectul estetic, de mesajul pe care il transmite in ceea ce priveste stilul si de trendul pe care il urmeaza, purtarea pantofilor cu tocuri inalte trebuie facuta constientizand efectele daunatoare asupra sanatatii. Statisticile recente arata ca una din trei femei poarta incaltaminte cu tocuri inalte cel putin 3 zile pe saptamana, iar un studiu recent a dezvaluit ca cel putin o treime dintre femeile care poarta frecvent incaltaminte cu tocuri inalte a suferit accidentari minore (cazaturi, entorse, fracturi). Dr. Lucian Diaconescu, medic primar ortoped la Spitalul Sf. Ioan din Bucuresti, ofera cititoarelor Qbebe mai multe informatii in legatura cu efectele tocurilor inalte asupra organismului.
Qbebe: Domnule doctor, cum influenteaza purtarea tocurilor inalte postura corpului?
Dr. Lucian Diaconescu: Folosirea pantofilor cu tocuri inalte schimba in mod cert repartizarea
greutatii corporale asupra picioarelor prin schimbarea proiectiei centrului de greutate al corpului si translatarea sa catre anterior. In mod consecutiv, apar modificari de postura in special la nivelul coloanei vertebrale cu tendinta la accentuarea lordozei fiziologice lombare.
Qbebe: Care sunt efectele purtarii tocurilor inalte asupra coloanei vertebrale?
Dr. Lucian Diaconescu: Datorita faptului ca purtarea tocurilor „impune” si o anumita „atitudine estetica” (spatele drept, pasitul cu genunchii intinsi, etc) face ca socurile asociate mersului sa nu mai fie amortizate de articulatiile membrului pelvin (glezna, genunchi, sold), ci sa fie transmise nemijlocit coloanei lombare. Acest lucru face sa creasca riscul aparitiei suferintelor lombare, cum ar fi discopatiile, radiculalgiile sau hernia de disc.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole
Această ZODIE va avea cele mai multe SATISFACȚII în 2025
Horoscop IANUARIE 2025. Ce zodii începe ANUL NOU în FORȚĂ