Ai putea fi însărcinată? Efectuarea unui test de sarcină acasă poate fi copleșitoare, mai ales dacă nu ești sigură că poți avea încredere în rezultate. Află când și cum să faci un test de sarcină acasă, precum și câteva dintre posibilele riscuri ale testelor acasă.
Mai jos vei găsi răspunsuri la întrebările frecvente despre teste de sarcină la domiciliu.
Când ar trebui să fac un test de sarcină acasă?
Multe teste de sarcină la domiciliu pretind că sunt precise încă din prima zi de amenoree sau chiar mai devreme. Cu toate acestea, vei obține probabil rezultate mai precise dacă aștepți până după prima zi de amenoree.
De ce este necesar să aștepți? La scurt timp după ce un ovul fertilizat se atașază de mucoasa uterului (implantare), se formează placenta și se produce hormonul gonadotropină corionică umană (HCG). Acest hormon intră în sânge și urină.
La începutul sarcinii, concentrația de gonadotropină corionică umană crește rapid; se dublează la fiecare două sau trei zile. Cu cât îți faci mai devreme testul de sarcină la domiciliu, cu atât este mai dificil pentru test să detecteze gonadotropina corionică umană.
Dacă este important să îți confirmi sarcina imediat și, în funcție de cât de departe ești în sarcină, medicul îți poate recomanda să faci o ecografie, un test de urină într-un laborator sau un test de sânge pentru a măsura nivelurile gonadotropinei corionice umane.
Există diferite tipuri de teste de sarcină la domiciliu?
La majoritatea testelor, capătul unei benzi de testare este plasat în fluxul de urină sau banda de testare este scufundată într-un recipient în care a fost colectată urina. Câteva minute mai târziu, banda de testare dezvăluie rezultatul testului, adesea sub formă de semn plus sau minus, una sau două rânduri, sau cuvintele „însărcinată” sau „nu este însărcinată” pe o bandă sau pe ecran.
Urmează instrucțiunile de testare referitoare la cât timp să aștepți înainte de a verifica rezultatele, de obicei două minute sau mai mult. Majoritatea testelor au și un indicator de control, o linie sau un simbol care apare în fereastra de rezultate. Dacă linia sau simbolul nu apare, testul nu funcționează corect. În acest caz trebuie să încerci din nou cu un alt test.
Unele teste de sarcina la domiciliu sunt mai sensibile decât altele. Cu alte cuvinte, cantitatea de gonadotropină corionică umană care trebuie detectată în urină pentru a da un rezultat pozitiv este mai mică în unele teste.Cât de precise sunt testele de sarcină la domiciliu?
Multe teste de sarcină la domiciliu pretind că sunt 99% precise. Cu toate acestea, testele de sarcină la domiciliu au abilități diferite de a diagnostica sarcina la femeile cărora le-a încetat recent menstruația. Dacă faci un test și rezultatul este negativ, dar crezi că ai putea fi însărcinată, repetă testul la o săptămână după ce menstruația a încetat sau discută cu medicul.
Poate un rezultat pozitiv să fie greșit?
Deși rar, este posibil să obți un rezultat pozitiv la un test de sarcină la domiciliu atunci când nu ești de fapt însărcinată. Acest lucru este cunoscut ca fals pozitiv.
Un fals pozitiv s-ar putea întâmpla dacă ai pierdut o sarcină la scurt timp după ce ovulul fertilizat s-a atașat de mucoasa uterului (sarcină biochimică) sau dacă ai făcut un test de sarcină prea devreme după ce ai luat un medicament pentru fertilitate care conține gonadotropină corionică umană. O sarcină ectopică, menopauza sau problemele cu ovare pot contribui, de asemenea, la rezultate înșelătoare ale testelor.
Poate un rezultat negativ să fie greșit?
Este posibil să obții un rezultat negativ la un test de sarcină la domiciliu atunci când ești de fapt însărcinată. Acest lucru este cunoscut ca fals negativ. Poți obține un fals negativ dacă:
- Te-ai testat prea devreme. Cu cât aștepți mai puțin după o mestruație ratată pentru a face un test de sarcină acasă, cu atât sunt mai puține șanse ca testul să detecteze gonadotropina corionica umană. Pentru cele mai precise rezultate, repetă testul la o săptămână după ce observi o menstruație ratată. Dacă nu poți aștepta atât de mult, cere medicului un test de sânge.
- Examinezi rezultatele testelor prea devreme. Acordă timp testului să lucreze. Ia în considerare setarea unui temporizator conform instrucțiunilor din pachet.
- Folosești urină diluată. Pentru rezultate cât mai precise, testează prima urină de dimineața, când urina este cea mai concentrată.
Activul Marte e în Leu din 4 noiembrie 2024. Mesaje speciale de la Univers pentru 4 zodii
Te-ai nascut cu noroc? Priveste-ti palma si afla raspunsul! Simbolurile norocoase sunt descrise aici