Cand afli ca vei deveni mamica, siguranta copilului tau urca pe primul loc si iar toate celelalte lucruri, inclusiv nevoile tale personale, isi pierd din importanta. Pe scurt, esti in stare sa treci peste orice si sa renunti la tot ca sa-ti protezi micutul. Asa se face ca multe gravidute isi refuza inclusiv tratamentele cosmetice cu care erau obisnuite inainte de sarcina si nu mai calca pe la salon decat pentru un tuns rapid – toate asta din teama ca mastile de ten, vopsitul suvitelor si chiar masajul ii dauneaza bebelusului.
Vezi mai departe cum stau lucrurile cu adevarat si ce tratamente de frumusete poti face fara probleme si pe durata sarcinii.
1. Masajul prenatal
„Masajul prenatal poate fi o idee excelenta“, spune dr. Mary Jane Minkin, ginecolog si profesor de obstetrica si ginecologie la Universitatea Yale, precum si autoare a cartii „A Woman’s Guide to Sexual Health“ („Ghidul feminin de sanatate sexuala“). Totusi, inainte de a incepe, e important sa ai grija la pozitionarea in timpul masajului. Cand ajungi in saptamana a 18-a de sarcina, nu mai este indicat sa stai intinsa pe spate, deoarece uterul greu poate pune presiune asupra venei cave, comprimand-o si provocand scaderea tensiunii arteriale.
Cei mai multi terapeuti care ofera sedinte de masaj prenatal au mese speciale, ce iti permit sa stai cu fata in jos fara sa-ti incomodeze burtica. O alta solutie este sa te asezi pe o parte si sa-ti sustii corpul cu niste perne. Oricare dintre aceste variante este buna. In plus, trebuie sa eviti orice procedura care iti ridica temperatura corpului la peste 37,7 grade Celsius. „Este important sa te asiguri ca ai un terapeut care se pricepe cu adevarat. Informeaza-te inainte de a-l alege“, sustine Stacy Denny, proprietara unui spa din Mill Valley, California – „Barefoot and Pregnant“ –, destinat femeilor insarcinate.
Afla cum se dezvolta, pas cu pas, copilul tau din Ghidul Sarcina pe saptamani.
2. Aromaterapia
Nu exista studii aprofundate care sa arate daca aromaterapia sau uleiurile esentiale pot fi folosite in timpul sarcinii ori daca acestea sunt contraindicate gravidelor. „In principiu, poti alege uleiuri esentiale din ierburi si flori, dar fara sa le folosesti direct pe piele“, spune Stacy Denny. Daca tii neaparat sa folosesti aromaterapia, asigura-te ca poti tolera parfumul uleiurilor respective. Denny isi sfatuieste clientele insarcinate sa miroasa mai intai diverse uleiuri esentiale, pentru a vedea daca sau nu pe placul lor. „De multe ori este mai bine sa folosesti un ulei fara miros“, adauga Denny.
3. Tratamentele faciale
Fie ca vrei sa te relaxezi putin sau sa rezolvi ceva probleme pe care le ai cu tenul, tratamentele faciale sunt minunate. „Totusi, femeile insarcinate trebuie sa aiba un pic mai multa grija in alegerea salonului si a procedurilor“, afirma Tiffany Bastedo, cosmeticiana din Tucson, Arizona. „Pielea unei gravide devine mai sensibila pe masura ce sarcina evolueaza si e mai bine sa calmezi pielea decat sa stimulezi circulatia sanguina“, adauga aceasta. Din cauza sensibilitatii sporite a pielii, tratamentele de exfoliere si microdermabraziune nu sunt recomandate pentru femeile insarcinate.
Te mai poate interesa: 50 sfaturi si idei ca sa ai o sarcina sanatoasa
4. Epilarea cu ceara
„Din cauza schimbarilor fiziologice prin care trece corpul, epilarea cu ceara este mai dureroasa in timpul sarcinii“, sustine Denny. Totusi, nu ar trebui sa existe probleme daca mergi la salon sa te epilezi cu ceara. Trebuie doar sa te asiguri ca stai cat mai comod posibil si cosmeticiana este atenta la nevoile tale in timpul epilarii.
„Va vine sa credeti sa nu, avem cliente insarcinate care ne cer o epilare braziliana, desi nu au mai facut una pana atunci. Daca stiti ca va veti dori o epilare inghinala completa in viitorul apropiat, este indicat sa o faceti cat mai repede posibil, decat sa o amanati“, adauga Denny.
5. Machiajul permanent
Orice viitoare mamica isi poate imagina beneficiile machiajului permanent, care ramane proasptat chiar si in timpul alaptarilor de la ora 3.00 dimineata. „Totusi, daca iti doresti o asemenea procedura, ar fi indicat sa astepti pana ce se naste copilul“, declara dr. Kristanne Matzek, de la American Institute of Permanent Color Technology (Institutului American de Tehnologie a Culorii Permanente), din Tustin, California. „Nu exista studii care sa indice vreo problema, dar nici sa confirme ca aceasta procedura ar fi sigura in timpul sarcinii“, adauga Matzek.
Vestea buna e ca machiajul permanent poate fi realizat in siguranta noilor mamici, chiar daca acestea inca alapteaza.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie