De ce nu este bine să plângi în sarcină - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

De ce nu este bine să plângi în sarcină

Sfatulparintilor » Sarcină » În timpul sarcinii » De ce nu este bine să plângi în sarcină
sex in timpul sarcinii - sfatulparintlior.ro - pixabay_com - pregnancy-1742141
Așa cum știm deja, sarcina vine cu un amalgam de emoții, care adesea parcă ne copleșesc. Printre acestea se află și unele care ne pot determina să simțim nevoia să plângem mai des ca de obicei. Până la un punct, plânsul este ceva normal în sarcină, dar când intervine adesea și este însoțit și de stări depresive, atunci trebuie să fie pentru noi un semnal de alarmă. Din păcate, după cum vom afla și din articolul de mai jos, plânsul poate avea efecte negative asupra bebelușului, în condițiile în care este o manifestare a depresiei și a stresului.
Numai de noi depinde cum ne gestionăm stările emoționale din timpul sarcinii, astfel încât acestea să nu afecteze în niciun fel bebelușul. În plus, este esențial să conștientizăm ceea ce este în neregulă cu noi și să cerem îndată sprijinul unui specialist.

Relația dintre schimbările hormonale din timpul sarcinii și modificările de dispoziție

Pe parcursul sarcinii va crește semnificativ nivelul următorilor hormoni: estrogenul, progesteronul și gonadotropina corionică umană (cunoscut și sub numele de hCG, acest hormon este produs de către placentă). Se pare că primele modificări mai serioase ale acestor hormoni vor apărea cam din a șasea, respectiv din a zecea săptămână de sarcină.
Schimbările acestor hormoni vor produce, la rândul lor, modificări la nivelul neurotransmițătorilor (acei mediatori chimici, capabili să transmită semnale la nivelul creierului și astfel să regleze dispoziția). De altfel, studiile din domeniu au dovedit de mai multe ori faptul că mai ales creșterea progesteronului, în ultimele două luni de sarcină, poate determina fluctuații majore ale stării interioare ale mamei.
Iată de ce, avertizează și cercetătorii din cadrul „Harvard Medical School”, cam 10-15% dintre femeile însărcinate pot fi afectate de o depresie ușoară sau moderată. Esențial este să putem face diferența dintre această afecțiune și simplele modificări de dispoziție, care dispar de obicei de la sine, în cel mult două săptămâni.

Pentru a identifica depresia, trebuie să-i știm principalele simptome:

• Lipsa de energie
• Un sentiment profunde de tristețe și de deznădejde
• Atacuri de panică
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

Data articol: 21/08/2018