In timpul sarcinii bebelusul se afla in interiorul unui sac amniotic care, pe intelesul tuturor, este o punga plina cu lichid, plasata in uter, avand rol de protectie, hranire si dezvoltare pentru fat. In interiorul sacului exista doua membrane care formeaza un perete, si anume amnionul si corionul, al caror rol este de a-l mentine sanatos pe bebelus. Aceste membrane se rup in timpul travaliului, cand lichidul se scurge, fiind un semn ca fatul e pregatit sa vina pe lume. In termeni populari acest proces e numit “ruperea apei”.
Lichidul amniotic este vital deoarece protejeaza copilul de infectii, avand in compozitie hormoni, celule ale sistemului imunitar si nutrienti. Mai mult decat atat, preia din organismul mamei proteine, carbohidrati, fosfolipide, lipide si electroliti. In timpul sarcinii fatul inghite si urineaza lichid amniotic – astfel incepand sa-i functioneze rinichii – lichid pe care il transporta la plamanii care incep sa i se dezvolte. Practic, fatul are un rol important in mentinerea nivelului de lichid amniotic necesar.
Cand este o problema pierderea lichidului amniotic
Multe mamici se ingrijoreaza cand incep sa piarda lichid amniotic, insa, pe durata sarcinii acest lucru este normal. Daca pierderile sunt usoare nu constituie o problema deoarece lichidul va fi inlocuit rapid, insa situatiile grave pot cauza complicatii atat pentru mama cat si pentru fat. La inceputul sarcinii in corpul viitoarei mame se produc doar cativa ml de lichid amniotic, cantitatea maxima de aproximativ 800-1000 ml fiind atinsa dupa 36 saptamani, ca mai apoi, incepand din saptamana 38, nivelul lichidului amniotic sa scada pana in momentul efectiv al nasterii. Prea putin lichid amniotic inseamna olihidromatoza si prea mult lichid polihidromatoza.
Test de screening pentru lichidul amniotic
De cele mai multe ori este foarte greu pentru o femeie sa determine cu exactitate daca se confrunta sau nu cu pierderea lichidului amniotic, senzatia de pierdere lichid aparand frecvent. Asa ca Barza vine cu o solutie inovatoare in domeniu, respectiv Barza Amniotest – un test de screening recomandat de Societatea de Obstretica si Ginecologie care poate fi facut la domiciliu, cu rezultat in doar 10 minute. Pentru a verifica natura scurgerii, gravida va folosi absorbantul Barza Amniotest fixat pe slip (purtat ca pe un absorbant normal). Daca culoarea absorbantului nu s-a schimbat sau a ramas galbena dupa 15 minute, inseamna ca scurgerile nu sunt de natura amniotica. Daca absorbantul isi schimba culoarea in albastru sau verde, viitoarea mamica trebuie sa consulte de urgenta medicul sau sa se prezinte la spital.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?