Viitoarele mamici ce aleg sa nasca vaginal se tem de epiziotomie. Medicii le linistesc: chiar daca aceasta interventie se impune in timpul nasterii, ea nu ridica probleme cand este efectuata corect si masurile de igiena sunt respectate dupa nastere. Uite ce sa stii despre epiziotomie.
O epiziotomie se impune cand fatul are prezentare pelviana, cand perineul nu s-a intins suficient, daca mama sau bebelusul sunt in suferinta si travaliul trebuie scurtat, daca exista riscul de ruptura, pentru a se evita folosirea forcepsului sau cand vine pe lume un bebelus mare. Ca regula, o epiziotomie este indicata la nasterile premature si in cazul viitoarelor mamici primipare (care nasc pentru prima data).
Desi toate gravidele se tem de epiziotimie, aceasta reprezinta o modalitate de a inlatura riscul de rupturi ale sfincterului anal, rupturi ale muschilor perineului si chiar rupturi ale vezicii urinare. Daca medicul recomanda o epiziotomie, aceasta se va face cu anestezie locala, care, de obicei, este foarte eficienta.
O epiziotomie poate fi mediana si medio-laterala. In primul caz, taietura se vindeca mai usor, iar mama este scutita de dureri post-operatorii. Dar marele risc este ca taietura se poate prelungi catre rect si, in cazul unui fat de dimensiuni mari, se poate produce ruptura rectului. De aceea, de cele mai multe ori, medicii recomanda interventia medio-laterala. Aceasta se repara destul de usor, insa durerea post-operateorie este mai intensa.
Citeste continuarea pe bebelu.ro
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!