Un studiu recent efectuat de consortiul medical american Kaiser Permanente a scos la iveala ca femeile insarcinate care fac o infectie bacteriana diagnosticata in perioada de spitalizare au un risc mai mare de a naste bebelusi cu autism.
Acest studiu, publicat in Journal of Autism and Developmental Disorders, arata ca infectiile (in general cele la organele genitale, tractul urinar sau la fluidul amiotic) ar putea duce la o crestere cu aproximativ 60% a sanselor de a naste un bebelus cu o afectiune din spectrul autismului.
In timpul cercetarii efectuate, oamenii de stiinta au comparat dosarele medicale de la 407 copii cu autism si 2.075 de copii fara autism.
Liderul echipei de specialisti, dr. Lisa A. Croen., a mentionat ca, desi infectiile la femeile insarcinate sunt destul de comune, in acest studiu numai infectiile bacteriene diagnosticate in spital au fost asociate cu un risc mai ridicat de autism.
Astfel, cercetatorii au explicat ca infectiile sunt foarte obisnuite in timpul sarcinii si cele mai multe nu duc la autism. De fapt, jumatate dintre femeile incluse in acest studiu au avut cel putin o infectie in timpul sarcinii. Studiul a acoperit numai o asociere intre infectiile bacteriene si copiii cu autism – nu a descoperit, insa, ca ar exista o relatie cauza-efect intre cele doua. Cele mai multe dintre mamele care au avut o infectie bacteriana au avut copii perfect sanatosi, astfel ca femeile n-ar trebui sa fie extrem de ingrijorate in cazul in care sufera o raceala in timpul sarcinii.
Citeste si: Bebelusi. Ghid complet pentru parinti in primul an de viata al bebelusului. Tot ce ai nevoie sa stii
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie