Te gândești la venirea bebelușului încă din primul moment în care ai văzut cele două liniuțe magice pe testul de sarcină. Sarcina a decurs bine și tu te apropii de marea întâlnire cu bebele tău. Dar pe cât de tare te entuziasmează prima întâlnire cu nou-născutul, pe atât de tare te sperie travaliul și, desigur, nașterea propriu-zisă.
Din fericire, există modalități de a ușura travaliul, mai ales dacă te pregătești din timp.
- În primul rând, este important să alegi cu grijă spitalul unde vei naște. Travaliul va fi mai ușor dacă ești într-un loc plăcut și intim, dacă ai libertatea de a te mișca în voie și, mai ales, dacă ești înconjurată de oameni în care ai încredere. Iar unul dintre ei poate fi chiar viitorul tătic, pentru că maternitățile moderne permit prezența partenerului sau a altei persoane apropiate în travaliu și la naștere. Orice maternitate este acum prezentă în spațiul virtual, așa că te sfătuim să intri pe site și să citești recenzii, să te interesezi despre medici și despre restul corpului medical, să citești despre proceduri și, mai ales, să vezi dacă protocoalele de naștere rezonează cu ceea ce-ți dorești.
- Odată aleasă maternitatea, nu uita să întrebi despre posibilitatea de a participa la cursuri prenatale tip Lamaze. Spitalele moderne oferă și astfel de facilități gravidelor, dar poți opta și pentru un curs organizat de o altă instituție. O simplă căutare pe Google îți va oferi toate datele necesare pentru a participa la un curs în orașul tău.
- După declanșarea travaliului și pe toată perioada lui, este indicat să stai cât mai mult în picioare! Mergi, plimbă-te și lasă gravitația să acționeze. Când stai în picioare, capul bebelușului apasă pe col și contribuie la dilatarea lui mai rapidă. Schimbarea poziției (pe vine, în genunchi, în picioare, întins în pat) poate să ajute și la diminuarea disconfortului.
- Asigură-te că vei avea suport pe perioada travaliului. Jurnalul American de Obstetrică și Ginecologie a arătat că aproximativ 30% dintre femeile care au avut alături pe cineva specializat în suport pe perioada travaliului au reușit să nască fără medicație de specialitate și mai mult de 20% dintre aceste femei au prezentat un timp de dilatare înjumătățit. Pe lângă moașă, poți opta, în unele maternități, și pentru o doula, o persoană instruită în îngrijirea mamei pe timpul travaliului și la naștere.
- Relaxează-te într-o cadă cu apă caldă. Nașterea în apă este posibilă și în România la mai multe maternități private. Apa caldă are rolul de a relaxa mușchii și de a calma durerile. Dacă clinica în care ai ales să naști nu îți oferă această posibilitate, este foarte bine să te relaxezi în cada ta de acasă până în momentul în care contracțiile au devenit regulate și trebuie să te îndrepți spre spital pentru naștere.
- Roagă-l pe partener sau pe persoana care îți este aproape să-ți maseze mâinile, picioarele și spatele. Masajul îți va relaxa mușchii încordați și durerea se va diminua. Dacă ai parte de prezența unei doula, ea va ști ce are de făcut. Dacă partenerul sau o altă rudă îți va fi alături în travaliu, îi va fi utilă participarea la cursurile Lamaze sau alt tip de cursuri prenatale, pentru a ști cum te poate ajuta în gestionarea durerii.
- Evită să stai întinsă pe spate! Durerile se accentuează în această poziție. Poți sta întinsă pe o parte, în poziție pe vine sau așezată pe o minge gonflabilă. De altfel, este bine să încerci diferite poziții pentru a o descoperi pe cea în care te simți mai bine.
Foto: Freepick
Acum sunt citite aceste articole
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?